Đedović Handanović: Interkonekcijom Srbija-Bugarska omogućena veća energetska bezbednost zemlje

Đedović Handanović: Interkonekcijom Srbija-Bugarska omogućena veća energetska bezbednost zemlje

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da je stavljanjem u funkciju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska omogućena diversifikacija izvora snabdevanja prirodnim gasom i veća energetska bezbednost zemlje, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Puštanjem u funkciju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska završili smo veliki posao za našu zemlju i stvorili fizičku mogućnost da se snabdevamo gasom iz različitih izvora, za gas koji dolazi iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona kao i LNG terminala u Aleksandropolisu, pored ruskog gasa iz gasovoda Balkanski tok“, rekla je ministarka na TV Pink.

Po njenim rečima ovaj gasovod je od velikog međunarodnog značaja i Srbija dobija važnu tranzitnu poziciju na gasnoj mapi Evrope.

„Kapacitet gasovoda će potencijalno moći da se poveća sa milijarde i 800 miliona kubnih metara gasa godišnje na 3,2 milijarde što je veoma bitno s obzirom da će se naše potrebe za gasom značajno povećati do kraja decenije“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je podsetila da su pre mesec dana u Azerbejdžanu dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, a da nakon toga te količine mogu biti i tri puta veće.

„Cela Evropa gleda ka Azerbejdžanu u pogledu snabdevanja gasom i oni će značajno povećavati kapacitete. Mi se nalazimo na tom putu, Azerbejdžan je naša tradicionalna prijateljska zemlja sa kojom razvijamo političke i ekonomske odnose i sigurno je da postaje naš dugoročan energetski partner“, rekla je Đedović Handanović.

Na pitanje voditelja zbog čega se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije obratio na ceremoniji stavljanja u funkciju novog gasovoda, Đedović Handanović je ukazala da je predsednik poštovao zakon i pokazao odgovornost zbog izbora.

„Neshvatljivo je koliko kritika trpi predsednik Vučić zbog poštovanja zakona. Zahvaljujući njegovoj viziji i podršci, realizovali smo ovaj projekat i imali posetu predsednika Azerbejdžana i Bugarske našoj zemlji“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je rekla da je energetski sistem spremno dočekao hladne zimske dane i da građani ne treba da brinu jer je obezbeđeno dovoljno energije i energenata za grejnu sezonu.

„Imamo dovoljno rezervi uglja za 23 dana ukoliko bi se desilo nešto nepredviđeno, u Mađarskoj i Banatskom Dvoru uskladišteno je 630 miliona kubnih metara gasa što je dovoljno za 65 dana prosečne potrošnje u grejnoj sezoni dok su toplane i Republička direkcija za robne rezerve popunili svoje kapacitete“, rekla je Đedović Handanović.

Đedović Handanović je istakla da je usled energetske krize, kroz novu odluku Vlade Srbije o energetski ugroženom kupcu, obezbeđeno da veći broj socijalno ugroženih građana, kao i primaoca uvećane socijalne pomoći, ostvari popuste do 50 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.