Dinamovi navijači se vraćaju u Hrvatsku o trošku države, prvi sleteli u Zagreb

Dinamovi navijači se vraćaju u Hrvatsku o trošku države, prvi sleteli u Zagreb

Prvi navijači Dinama iz grupe osumnjičenih za učestvovanje u neredima u Atini, kada je ubijen jedan navijač AEK-a, sleteli su avionom u Zagreb. Oni su pušteni na slobodu pošto je sud usvojio njihove zahteve za ukidanjem istražnog zatvora u kojem su proveli četiri meseca.

Hrvatski navijači su pre napuštanja Grčke morali da polože jemstvo, a onda im je država pomogla u kupovini avionskih karata, potvrdio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je medijima rekao da je Ambasada Hrvatske u Atini dobila uputstvo da pokrije ceo iznos troškova za povratak navijača ako nemaju sredstava. Dodao je i da se oni u Hrvatsku vraćaju pojedinačno.

„Država zato i služi, da pomogne državljanima koji su daleko od svoje domovine, prijatelja, kuće i porodice“, rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima, do sada je njih nešto manje od 20 došlo u ambasadu, a neki su tražili da im se izda putni list jer nemaju nikakve dokumente.

„Neki od njih su tražili potporu da im se daju financijska sredstva da kupe karte kako bi se vratili u Hrvatsku. Niko od njih za sada nije tražio novac za jemstvo“, naglasio je.

Upitan hoće ki morati da taj novac vrate, Plenković je rekao da će to rešavati ambasada.

Iako se najavljivalo da će po njih biti poslati posebni avioni, za sada osumnjičeni iz prve grupe koja je izašla na slobodu, putuju do Zagreba u vlastitom aranžmanu.

Oni su u subotu bili prebačeni u prihvatni centar za strance, da bi tokom noći bili odvedeni na aerodrom. Tamo su nastavili da čekaju slobodna mesta na letovima za Zagreb.

N1 Zagreb iz pouzdanih izvora saznaje da su roditelji navijača Dinama već imali pripremljen novac za uplatu kaucije pošto je advokat Atanasos Kaimenakis podneo u ime osumnjičenih zahteve za ukidanje istražnog zatvora. Pre nego što je sud doneo odluku o oslobađanju, oni su još su jednom ispitani. Dobili su priliku da dopune svoju odbranu pošto su sprovedena ještačenja noževa i ostalih predmeta pronađenih posle nereda.

Sud je navijačima odredio jemstvo u visini od 1.000 do 2.500 evra.

Navijači su morali da se obavežu da će se odazvati pozivima grčkih vlasti u nastavku procesa, a dobili su i meru zabrane odlazaka na sportska takmičenja u Grčkoj.