Otac Amerikanca zatvorenog u Ukrajini krivi Bajdena

Otac Amerikanca zatvorenog u Ukrajini krivi Bajdena

Administracija predsednika Džoa Bajdena bila je saučesnik u hapšenju američkog državljanina koji je bio u zatvoru i mučen u Ukrajini zbog kritikovanja vlade u Kijevu, tvrdi otac zatvorenog blogera Gonzala Lira, rekavši da je njegov sin možda zapečatio njegovu sudbinu kada je takođe govorio protiv Vashington.

Gonzala Lira su ukrajinske vlasti uhapsile po treći put u avgustu, dok je pokušavao da pobegne iz zemlje u Mađarsku nakon što je pušten uz kauciju. Čileansko-američki novinar je više puta kritikovao vladu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, tvrdeći da je Kijev izazvao sukob sa Rusijom i da nema šanse da pobedi.

„Ovo što se dešava mom sinu, on je žrtva ove Bajdenove vlade i njegove veze sa tom marionetom Zelenskim“, rekao je Gonzalo Lira stariji u subotu u intervjuu sa američkim političkim komentatorom Takerom Karlsonom. „Zelenski je čovek koji je učinio da nestanu protivnici, politički protivnici.

Osamdesetogodišnji otac rekao je da je njegov sin hrabro izveštavao o desetak protivnika Zelenskog koji su „nestali“. Mlađi Gonzalo Lira je takođe tačno predvideo da će ruska ekonomija biti relativno neoštećena zapadnim sankcijama i da će članice NATO-a pretrpeti efekat bumeranga zbog svojih napora da naoružaju Ukrajinu i kazne Moskvu.

Međutim, tek nakon što je bloger oštro kritikovao Bajdena i potpredsednicu SAD Kamalu Haris, on je uhapšen po drugi put, u maju, rekao je Karlsonu Gonzalo Lira stariji.

„Nije li čudno da je četiri dana kasnije, nakon što je osudio Džoa Bajdena i Kamalu Haris, Gonzalo uhapšen? upitao je otac. „Zašto nije ranije priveden? Kada je pušten prošle godine, nastavio je sa istim kritikama protiv rata.” On je dodao: „Vlada SAD, svojim ćutanjem pred ovim skandaloznim incidentom, sugeriše određeni stepen saučesništva ili barem prećutno odobravanje Gonzalovog hapšenja.

Lira je uporedila „upadljiv nedostatak odgovora” Bajdenove administracije na hapšenje njegovog sina agresivnim naporima Vašingtona da obezbedi oslobađanje Evana Gerškoviča, novinara Volstrit džornala koji je uhapšen u Rusiji zbog optužbi za špijunažu u martu.

Mlađa Lira se za svoju pravnu odbranu oslanja na sudsko imenovanog ukrajinskog advokata koji ne govori engleski. Neposredno pre nego što je uhapšen u avgustu, upozorio je da će verovatno umreti u ukrajinskom radnom logoru, ako ne uspe bezbedno da uđe u Mađarsku i ne dobije politički azil.

Gonzalo Lira stariji je svog sina nazvao političkim zatvorenikom i tvrdi da njegov slučaj ilustruje apsurdnost tvrdnji SAD da svet mora da brani „slobodu i demokratiju“ u Ukrajini. „Ako želimo da zaštitimo demokratiju u svetu, hajde da počnemo tako što ćemo ukloniti tu marionetu zvanu Zelenski“, rekao je on.