Šolc je siguran da se budžetska kriza može prevazići

Šolc je siguran da se budžetska kriza može prevazići

Nemački kancelar Olaf Šolc uveren je da će teški pregovori sa koalicionim partnerima o budžetu zemlje nakon istorijske sudske presude na kraju dovesti do sporazuma.

Govoreći na partijskoj konferenciji Socijaldemokratske partije (SPD), Šolc je rekao da neće biti rezova u državi blagostanja, oblasti u kojoj je ministar finansija Kristijan Lindner iz fiskalno konzervativne Slobodne demokratske partije (VDP) pozvao na reformu.

„To je veoma težak zadatak“, rekao je Šolc delegatima stranke, govoreći o tekućim pregovorima o budžetu.

„Ali, želeo bih da iskoristim ovu priliku da izrazim uverenje da ćemo uspeti. I da ćemo uspeti na način koji je važan za budućnost ove zemlje“, dodao je on.

Šolcova vladajuća alijansa, koja takođe uključuje Zelene, ogorčena je od presude Ustavnog suda prošlog meseca koja je napravila rupu od 60 milijardi evra u njenim finansijama i primorala ga da suspenduje ustavom propisanu „kočnicu duga“ za budžet za 2023. godinu.

Trenutni pregovori su usredsređeni na to da li je moguće obustaviti dužničku kočnicu za sledeću godinu kako bi se zatvorila budžetska rupa od 17 milijardi dolara.

Dan ranije, SPD se saglasio sa potrebom da se srednjoročno reformišu limiti zaduživanja koje je država uspostavila, kako bi se državi dalo više manevarskog prostora.

Šolc, čiji je rejting javnosti pao na najniži nivo prema nedavnoj anketi ARD-a, rekao je da pregovori o budžetu nisu „nepremosiv zadatak“ već da zahtevaju zajedničko razumevanje unutar koalicije od tri stranke.

Ali apsolutno mi je jasno da u takvoj situaciji neće doći do demontaže socijalne države u Nemačkoj“, rekao je on.

Šolc je takođe rekao da Nemačka treba da bude spremna da poveća podršku Ukrajini na pozadini slabljenja podrške drugih.