Danski komesar EU povlači se iz trke za čelnu poziciju u Evropskoj investicionoj banci

Danski komesar EU povlači se iz trke za čelnu poziciju u Evropskoj investicionoj banci

Moćni šef antimonopolske politike Evropske unije povukao se kao kandidat za predsednika Evropske investicione banke, saopštila je u petak danska vlada nakon što su ministri finansija EU dali podršku nekom drugom.

Margrete Vestager, koja je u septembru uzela neplaćeno odsustvo da bi radila u banci, planira da se vrati na svoju ulogu u izvršnoj komisiji EU na nekoliko meseci, saopštila je vlada u Kopenhagenu. Novi predsednik EIB, razvojne banke 27-članog bloka, trebalo bi da započne šestogodišnji mandat 1. januara.

„Iz poštovanja prema daljem procesu, vlada je zajedno sa Margrete Vestager odlučila da povuče dansku kandidaturu“, saopštila je danska vlada.

Ministri finansija EU složili su se u petak da podrže špansku ministarku ekonomije Nadiju Kalvinjo da postane sledeća predsednica banke. Kalvinjo (55) je rekao da će pod njenim rukovodstvom banka „imati još važniju ulogu u budućnosti u finansiranju zelene tranzicije, da pruži finansijsku podršku obnovi Ukrajine, kao i da podrži ulogu Evrope u svetu“.

Ona bi nasledila Vernera Hojera, Nemca čiji drugi mandat na mestu šefa EIB-a završava 21. decembra. Za njenu kandidaturu i dalje je potrebno odobrenje upravnog odbora i odbora guvernera banke.

„Iako bismo voleli da vidimo drugačiji ishod, zadovoljni smo što je sada došlo do pojašnjenja procesa“, rekao je danski ministar privrede Morten Bødskov.

Vestager je verovatno jedan od najvažnijih svetskih tehnoloških regulatora. Ošamarila je Guglu antimonopolskim kaznama od više milijardi dolara, naredila Appleu i Amazonu da plate zaostale poreze i kaznila Fejsbuk zbog kupovine WhatsApp-a.

Takvi vodeći slučajevi izvršenja izazvali su strah u Silikonskoj dolini i privukli pažnju u Vašingtonu. Vestager je takođe preuzeo Starbucks i McDonald’s i ispitao Nikeove poreske aranžmane. Među ostalim ciljevima su italijanski proizvođač automobila Fijat i ruski gasni gigant Gasprom.

Ona je potvrdila svoj povratak Evropskoj komisiji, koja nadgleda zakone EU i pregovara o trgovini u ime zemalja članica, u objavi na X, ranije poznatom kao Tviter.

Vestager, koja je potpredsednica izvršne komisije i komesarka za konkurenciju, rekla je da je želela da reformiše banku Evropske investicione banke tako što će je „učiniti strateškim, bržom i relevantnijom“.

Mandat sadašnje Evropske komisije ističe sledeće godine. Izbori u 27 zemalja članica zakazani su za 6. i 9. jun.