Raketna vatra oko američke ambasade u Bagdadu

Raketna vatra oko američke ambasade u Bagdadu

Bagdadska zelena zona, u kojoj se nalazi niz vladinih i diplomatskih zgrada, uključujući američku ambasadu, navodno je u petak gađana nekoliko raketa, javljaju mediji, pozivajući se na bezbednosne izvore.

Anonimni američki vojni zvaničnik rekao je za AFP da su se alarmi oko objekta uključili i da se u blizini ambasade i vojne baze Unije III mogu čuti „zvuci udara“.

Rojters je, pozivajući se na dva bezbednosna izvora, takođe javio da se u blizini ambasade oko 4 sata ujutro čulo nekoliko eksplozija i da su aktivirane sirene koje pozivaju ljude da se sklone.

Portparol američke ambasade je preneo ABC Nevs da je u napadu uključene dve salve raketa koje su lansirane oko 4:15 po lokalnom vremenu. Zvaničnik je napomenuo da, iako su procene još u toku, nije bilo prijavljenih žrtava u zgradi ambasade.

Ovo je potvrdio i irački bezbednosni zvaničnik koji je medijima, pod uslovom anonimnosti, takođe rekao da je na Zelenu zonu ispaljeno 14 raketa Katjuša, od kojih su neke pale u blizini kapija američke ambasade, dok su druge pale u reku. On je istakao da je u napadu pričinjena materijalna šteta, ali da nema žrtava.

Do sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali su američki zvaničnici navodno pozvali vladu Iraka „da učini sve što je u njenoj moći da zaštiti osoblje i objekte diplomatskih i koalicionih partnera“, upozoravajući da „zadržavamo pravo da samoodbrana da zaštitimo naše osoblje.”

Napad u petak je prvi put da je američka ambasada u Iraku bila meta od izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa 7. oktobra. Međutim, američka vojska je prijavila 78 napada na svoje objekte u Iraku i Siriji poslednjih nedelja. Odgovornost za mnoge napade preuzele su iranske milicione grupe.