Nemački železničari započeli 24-časovni štrajk dok pregovori o platama odugovlače

Nemački železničari započeli 24-časovni štrajk dok pregovori o platama odugovlače

Sindikat koji predstavlja nemačke mašinovođe započeo je 24-časovni štrajk u četvrtak uveče, uzrokujući široko rasprostranjeno otkazivanje železnice i prekide putovanja širom zemlje.

Štrajk unije GDL počeo je u četvrtak u 22 časa. (21:00 GMT) za putničke usluge i nastaviće se do 22 časa. (21:00 GMT) u petak. Za teretne vozove štrajk je počeo u 18 časova. četvrtak.

Deutsche Bahn, njemačka željeznica, saopštila je da će otprilike 20 odsto njenih međugradskih vozova i dalje saobraćati u petak, ali je pozvala kupce da odlože nepotrebna putovanja gdje god je to moguće. Poremećaji su usledili nakon velike snežne oluje koja je izazvala tranzit u Minhenu i delovima južne Nemačke ranije ove nedelje.

Ovonedeljni štrajk usledio je nakon što su pregovori između GDL-a i Deutsche Bahn-a propali posle samo dve runde pregovora. GDL traži povećanje plata, jednokratnu isplatu za pomoć u borbi protiv inflacije i smanjenje sedmičnog radnog vremena sa 38 na 35. Deutsche Bahn je saopštio da je dao ponudu koja predstavlja povećanje od 11%.

Ograničeni „štrajkovi upozorenja“ su uobičajena taktika u nemačkim pregovorima o plaćama. Napuštanje je usledilo nakon 20-časovnog štrajka 16. novembra, kada je Deutsche Bahn imao slično smanjeni raspored međugradskih linija.

Snaga GDL-a među vozačima i nekim drugim železničkim osobljem varira po regionima, a neke regionalne usluge koje vode privatni operateri nisu pogođene sporom.

Očekuje se da će štrajk biti poslednji za GDL u ovoj godini, ali bi sindikat uskoro mogao da proširi svoju akciju. Predsedavajući GDL-a Klaus Veselski rekao je nemačkoj radio stanici Bajerisher Rundfunk da bi štrajkovi početkom 2024. mogli biti „duži i intenzivniji“ ako se ne postigne dogovor.