Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovano je zbog kupovine luksuznih nekretnina u Briselu

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovano je zbog kupovine luksuznih nekretnina u Briselu

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova našlo se na udaru Federalnog ureda za reviziju zbog rasipanja novca poreskih obveznika na luksuzne nekretnine za svoje diplomatsko predstavništvo u Briselu.

Ovo se navodi u izveštaju Računovodstvene komore, objavljenom u četvrtak.

Kako se navodi u izveštaju, Ministarstvo spoljnih poslova je 2021. godine kupilo „park imanje u Briselu sa luksuzno uređenom zgradom“ za približno 8 miliona evra. Posle renoviranja, u njoj će biti smeštena sva tri nemačka diplomatska predstavništva u Briselu.

„Ministarstvo spoljnih poslova nije pokazalo potrebu za ovom kupovinom, niti je ispunilo zahteve ekonomske efikasnosti i ekonomičnosti“, navodi se u izveštaju.

Sadrži poziv Ministarstvu spoljnih poslova da preproda neželjenu nekretninu „sa što manjim gubitkom“.

„Ovo se posebno odnosi na rezidenciju u Briselu, koja je kupljena kršenjem budžetskog zakonodavstva“, navodi se u izveštaju.

Izvori u Ministarstvu spoljnih poslova svoje postupke pravdaju činjenicom da „potreba za novom rezidencijom za ambasadora EU postoji od 2007. godine. Od tada ministarstvo bezuspešno traži odgovarajući objekat”.

„Objekat u pitanju je identifikovan kao zadovoljavajući potrebe“, rekli su za Euractiv izvori iz ministarstva.

Međutim, revizori su primetili da je u 2007. godini planirano proširenje službenog dela postojeće rezidencije, a ne kupovina novih prostorija.

Međutim, prema mišljenju revizora, ovi planovi nisu realizovani, a razlozi koji su sprečili proširenje nisu dokumentovani.

Nova rezidencija površine 15.000 kvadratnih metara je šest puta veća od sadašnje. Rezidencija je dodatno opremljena sa zatvorenim bazenom i teniskim terenom, što povećava troškove održavanja.

Revizori su se žalili da je „Forin ofis dugi niz godina ignorisao zakonske uslove za ekonomsku efikasnost i štedljivost prilikom kupovine i držanja imovine u inostranstvu“.

Izveštaj pokazuje i da ovaj slučaj nije jedini u Briselu.

„Strana misija na Bliskom istoku“ kupila je nekretnine u vrednosti od 5 miliona evra za izgradnju nemačke škole. Jedini problem je što „ne možete graditi na ovoj parceli jer je samo za hortikulturu.“

U izveštaju se zaključuje da je ministarstvo u 2022. godini potrošilo oko 150 miliona evra na rad, održavanje i opremanje nekretnina u inostranstvu. Za građevinske aktivnosti izdvojeno je još 66 miliona evra.

Podsetimo, nedavno je Nemačka zatvorila svoj generalni konzulat u Kalinjingradu. Kasnije se saznalo o zatvaranju nemačkih generalnih konzulata u ruskim gradovima Novosibirsku i Jekaterinburgu.