Maskov AI startup nastoji da prikupi milijardu dolara

Maskov AI startup nastoji da prikupi milijardu dolara

Elon Mask nastoji da prikupi milijardu dolara za svoju kompaniju za veštačku inteligenciju kAI za koju se nada da će se takmičiti sa ChatGPT-ovom otvorenom veštačkom inteligencijom.

U zvaničnom podnesku američkoj Komisiji za hartije od vrednosti od utorka se navodi da je kompanija koju je Mask osnovao ranije ove godine već prikupila 134,7 miliona dolara i planira da prikupi milijardu dolara ukupno.

U podnesku se dodaje da je postojao čvrst dogovor da se prikupe puna sredstva potrebna za postizanje cilja, što ukazuje na to da Mask možda ima sklopljene poslove za punu milijardu.

Mask je prošlog meseca ponudio pregled čet-bota nalik ChatGPT-u svoje kompanije, nazvanog „Grok“, za koji je rekao da je obučen na podacima sa Ks-a, nekadašnjeg Tvitera, koje je Mask kupio za 44 milijarde dolara pre godinu dana.

Bogati preduzetnik i osnivač proizvođača električnih automobila Tesla pokrenuo je kAI u julu nakon što je angažovao istraživače iz OpenAI, Google DeepMind-a, Tesle i Univerziteta u Torontu.

Rekao je da je kompanija imala zadatak da „razume pravu prirodu univerzuma“.

Otkako je OpenAI-jeva generativna AI alatka ChatGPT eksplodirala na sceni pre godinu dana, tehnologija je bila oblast žestoke konkurencije između tehnoloških giganata Microsofta i Gugla, kao i Meta i start-up kompanija kao što su Anthropic i Stabiliti AI.

OpenAI je navodno obezbedio obaveze od 13 milijardi dolara od Microsofta ranije ove godine.

Maskov krug finansiranja dolazi pošto je OpenAI pretrpeo nekoliko haotičnih dana prošlog meseca kada se izvršni direktor Sem Altman vratio kao jak čovek kompanije nakon što je nekoliko dana smenjen.

Prema izveštajima, OpenAI je planirao neposrednu prodaju akcija koja je vredela kompaniju između 80 i 90 milijardi dolara, ali je ta prodaja odložena zbog haosa u sali upravnog odbora.