Demonstrant teško povređen nakon što se zapalio ispred izraelskog konzulata u Atlanti

Demonstrant teško povređen nakon što se zapalio ispred izraelskog konzulata u Atlanti

Demonstrant je u petak bio u kritičnom stanju nakon što se zapalio ispred izraelskog konzulata u Atlanti, saopštile su vlasti. Povređen je i radnik obezbeđenja koji je pokušao da interveniše.

Palestinska zastava pronađena na licu mesta bila je deo protesta, rekao je šef policije Atlante Darin Širbaum na konferenciji za novinare.

On je dodao da istražitelji ne veruju da postoji bilo kakva povezanost sa terorizmom i da niko od konzularnog osoblja nikada nije bio u opasnosti.

„Mi ovde ne vidimo nikakvu pretnju“, rekao je on. „Verujemo da je to bio čin ekstremnog političkog protesta.“

Vlasti nisu objavile ime, godine ili pol demonstranata. Osoba koja se postavila ispred zgrade u centru grada u petak popodne i koristila je benzin kao ubrzivač, rekao je šef vatrogasne službe Atlante Roderik Smit.

Demonstrant je bio u kritičnom stanju, sa opekotinama po telu. Čuvar koji je pokušao da zaustavi osobu zadobio je opekotine po zglobu i nozi, rekao je Smit.

Šierbaum je rekao da je policija svjesna pojačanih tenzija u jevrejskoj i muslimanskoj zajednici i da je pojačala patrole na određenim lokacijama, uključujući konzulat.

Demonstracije su bile široko rasprostranjene, a tenzije u SAD su eskalirale kako raste broj poginulih u ratu između Izraela i Hamasa. Nedeljni prekid vatre koji je doveo do razmene desetina talaca koje je držao Hamas za desetine palestinskih zatvorenika koje je držao Izrael ustupio je mesto u petak ujutru da bi se nastavile borbe između Izraela i Hamasa.