Tramp ne bi trebalo da se suoči sa suđenjem u Džordžiji ako pobedi na izborima 2024

Tramp ne bi trebalo da se suoči sa suđenjem u Džordžiji ako pobedi na izborima 2024

Advokat Donalda Trampa rekao je u petak da bivši predsednik SAD ne bi trebalo da se suoči sa suđenjem po optužbama da je pokušao da poništi rezultate izbora 2020. u državi Džordžija ako pobedi na izborima sledeće godine, piše Rojters.

Primedbe advokata Stivena Sadoua usledile su u trenutku kada se sudija koji je nadgledao slučaj borio oko toga kako da odredi datum suđenja s obzirom na druge Trampove pravne zaplete i kampanju koja se nadolazi sledeće godine. Tramp je favorit za nominaciju republikanaca za izazivanje demokratskog predsednika Džoa Bajdena na izborima 2024. godine.

Sadou je rekao da će, ako Tramp pobedi na izborima, tražiti da se suđenje odloži dok ne napusti funkciju, tvrdeći da bi to ometalo njegove dužnosti kao predsednika.

Tramp, koji se suočava sa četiri istovremena državna i savezna krivična gonjenja, više puta je pokušavao da odloži slučajeve protiv njega do izbora 5. novembra 2024. godine. Sadovove primedbe pokazuju kako bi Tramp mogao da iskoristi svoju kampanju i mogući drugi četvorogodišnji mandat da odloži te slučajeve, čak i na državnim sudovima gde ne bi mogao da se pomiluje i ne bi imao kontrolu nad tužilaštvom.

Okružni tužilac okruga Fulton Fani Vilis zatražila je prošle nedelje da suđenje u Džordžiji počne u avgustu 2024, što je vremenski okvir koji će verovatno produžiti postupak do dana izbora do početka 2025. godine.

„Kakav bi bio odgovor države da je ovo suđenje na dan izbora mešanje u izbore?“ Sudija Skot Mekafi je pitao tužioce.

„Okružni tužilac je jasno stavio do znanja da nema interesa da se meša ili da se meša u ove predsedničke izbore“, rekao je tužilac Nejtan Vejd tokom saslušanja. „Njen jedini fokus je da pomeri ovaj slučaj napred.

Tramp se usprotivio predloženom avgustovskom suđenju.

„Možete li zamisliti da republikanski kandidat za predsednika ne može da vodi kampanju za predsednika jer se na neki način ili na neki način u sudnici brani? pitao je Sadov tokom saslušanja.

Tramp i 14 saoptuženih izjasnili su se da nisu krivi za reketiranje i druge optužbe u okviru, kako tužioci navode, koordinisane šeme da se preokrene Trampov tesni poraz u Gruziji posle izbora 2020.

Četvorica od prvobitnih 19 optuženih izjasnila su se krivim za manje optužbe u zamenu za pristanak i saradnju sa tužilaštvom.

Mekafi nije odredio datum suđenja u petak, ali je izrazio skepticizam da bi svih 15 preostalih optuženih moglo da se sudi zajedno.