Naučnici otkrivaju obećavajuću metu za lečenje Alchajmerove bolesti

Naučnici otkrivaju obećavajuću metu za lečenje Alchajmerove bolesti

Istraživački tim na čelu sa prof. Nanci Ip, predsednicom i Morningside profesorom prirodnih nauka na Univerzitetu nauke i tehnologije u Hong Kongu (HKUST), i direktorom Centra za neurodegenerativne bolesti u Hong Kongu (HKCeND), identifikovao je VCAM1 , protein na površini ćelije koji se nalazi na imunim ćelijama mozga, kao terapeutska meta za Alchajmerovu bolest (AD), utirući put razvoju novih terapeutika za borbu protiv ovog iscrpljujućeg stanja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Aging.

AD je razarajući neurodegenerativni poremećaj koji pogađa više od 50 miliona ljudi širom sveta. Ključni patološki znak bolesti je nakupljanje amiloid-beta (Aβ) plakova u mozgu, što dovodi do progresivnog pada kognitivnih funkcija. Smatra se da mikroglija, rezidentne imune ćelije mozga, igra vitalnu ulogu u čišćenju Aβ plakova, funkciji koja je poremećena u AD.

Istraživački tim je pokušao da istraži kako mikroglija kontroliše klirens Aβ i kako oni postaju nefunkcionalni u AD. Kroz svoju elegantnu studiju, tim je otkrio da VCAM1, protein na ćelijskoj površini na mikrogliji, posreduje mikroglijalnu migraciju ka Aβ i promoviše mikroglijalni klirens Aβ.

Tim je takođe otkrio da drugi protein koji se nalazi u Aβ plakovima, ApoE, deluje zajedno sa VCAM1 da mobiliše mikrogliju u Aβ plakove. Tim je dalje otkrio da stimulacija puta „VCAM1-ApoE“ smanjuje AD patologiju u mišjem modelu AD. Ovi nalazi sugerišu da je pravilno funkcionisanje VCAM1 kritično za mikroglijalnu migraciju i klirens Aβ.

Tim je ispitao mikrogliju koja eksprimira VCAM1 u moždanom tkivu pacijenata sa AD. Zanimljivo je da su pacijenti sa AD pokazali povišene nivoe rastvorljivog VCAM1 u cerebrospinalnoj tečnosti, što je sugerisalo neregulisanu VCAM1-ApoE signalizaciju. Ovo zapažanje korelira sa smanjenim klirensom Aβ mikrogijom.

Zajedno, nalazi studije impliciraju VCAM1-ApoE signalizaciju u patogenezi AD i identifikuju VCAM1 kao obećavajuću metu za terapiju AD.

„Ovi uzbudljivi nalazi nisu samo proširili naše razumevanje patologije bolesti, već su i otkrili novi cilj za razvoj intervencija bolesti.“ rekao je prof. Ip. „Iako postoji hitna potreba za efikasnim tretmanima koji modifikuju bolest, moramo prvo da identifikujemo prave mete za lekove. Nastavićemo sa našim naporima koristeći inovativne pristupe ka ovom cilju.“