Tenzije u Bujanovcu i Preševu usled isticanja albanskih zastava povodom Dana zastave

Tenzije u Bujanovcu i Preševu usled isticanja albanskih zastava povodom Dana zastave

U Bujanovcu i Preševu, opštinama sa značajnim albanskim stanovništvom, ponovno se javljaju tenzije zbog isticanja albanskih zastava na zgradama opština uoči Dana zastave – nacionalnog praznika Albanaca. Ovaj potez dolazi nakon što su čelnici obe opštine otputovali u Tiranu na proslavu ovog praznika.

U prethodnim godinama, često je predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi, lično postavljao albansku zastavu na balkonu zgrade Opštine 28. novembra, što bi izazvalo aplauz albanskih odbornika u lokalnom parlamentu. Međutim, ove godine ritual postavljanja zastave nije izveden, a nije jasno ko je odgovoran za postavljanje zastave.

Iako isticanje albanske zastave nije novost u ovim opštinama, svaki put izaziva reakcije i podseća na ranije slične situacije koje su bile praćene političkim napetostima. Albanke zastave sada vijore pored zastava Evropske unije i državne srpske zastave, dodatno podgrevajući tenzije.

Ovaj čin može imati pravne posledice jer je u suprotnosti sa zakonom Republike Srbije. Zakon o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije kaže da će pravno lice biti kažnjeno novčanom kaznom ako istakne zastavu strane države u Republici Srbiji bez istovremenog isticanja zastave Republike Srbije, osim ako međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Uprkos ovim zakonskim ograničenjima, često se dešava da albanske zastave budu postavljene na javnim mestima tokom praznika i drugih značajnih događaja, što dodatno doprinosi političkim i etničkim napetostima u ovim opštinama.