Kina upozorava Južnu Koreju da ne politizuje ekonomska pitanja

Kina upozorava Južnu Koreju da ne politizuje ekonomska pitanja

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji upozorio je u nedelju svog južnokorejskog kolegu da ne politizuje ekonomska i tehnološka pitanja dok su se njih dvojica pripremali da se sastanu sa najvišim japanskim diplomatom na marginama trilateralnog sastanka čiji je cilj jačanje saradnje.

„Kina i Južna Koreja su postale partneri za saradnju sa visoko integrisanim interesima i visoko povezanim lancima proizvodnje i snabdevanja“, rekao je Vang južnokorejskom ministru spoljnih poslova Park Džinu, prema podacima kineskog ministarstva spoljnih poslova.

„Obe strane bi se trebale zajednički odupreti tendenciji politizacije ekonomskih pitanja, instrumentalizovanju naučnih i tehnoloških pitanja i širokoj sekjuritizaciji trgovinskih pitanja.

Južna Koreja je nastojala da izbegne da se uplete u svađu između Kine i Sjedinjenih Država oko poluprovodnika.

SAD su prošlog meseca odobrile Samsung Electronics i SK Hinik dozvolu da isporučuju američku opremu za čipove u njihove fabrike u Kini na neodređeno vreme, okončavajući zagonetku za dva najveća svetska proizvođača memorijskih čipova.

„Kina je voljna da zajednički promoviše ponovno pokretanje obnovljene trilateralne saradnje sa Južnom Korejom i Japanom“, rekao je Vang u nedelju.

Dok Kina i Sjedinjene Države popravljaju narušene veze, uključujući samit ovog meseca između predsednika Si Đinpinga i Džoa Bajdena, Peking je zabrinut što Vašington i njegovi ključni regionalni saveznici jačaju svoje trosmerno partnerstvo.

Peking, Tokio i Seul su se složili da održavaju samite svake godine počevši od 2008. kako bi ojačali diplomatsku i ekonomsku razmenu, ali je plan blokiran bilateralnim sukobima i pandemijom COVID-19. Njihov poslednji trilateralni sastanak lidera bio je 2019.