Hamas oslobodio drugu grupu izraelskih i tajlandskih talaca u primirju

Hamas oslobodio drugu grupu izraelskih i tajlandskih talaca u primirju

Trinaest Izraelaca i četiri državljana Tajlanda stiglo je u nedelju u Izrael u okviru drugog oslobađanja talaca iz zarobljeništva Hamasa u zamenu za palestinske zatvorenike, u dogovoru koji je nakratko ugrožen sporom oko isporuke pomoći u Gazi.

Iako je prevaziđen posredovanjem Egipta i Katara, spor koji je pretio primirjem za oslobađanje zarobljenika naglasio je krhkost pakta da se 50 talaca koje drži palestinska militantna grupa zameni za 150 zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Televizijske slike prikazuju taoce na egipatskoj strani graničnog prelaza Rafa nakon što su napustili Gazu, dok je Hamas kasno u subotu predao zarobljenike Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Šest od 13 oslobođenih Izraelaca bile su žene, a sedam tinejdžeri ili deca. Najmlađa je bila trogodišnja Jahel Šoham, oslobođena sa majkom i bratom, iako je njen otac i dalje talac.

„Oslobođeni taoci su na putu za bolnice u Izraelu, gde će se ponovo ujediniti sa svojim porodicama“, navodi se u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Izrael je oslobodio 39 Palestinaca – šest žena i 33 maloletnika – iz dva zatvora, objavila je palestinska novinska agencija VAFA.

Neki od Palestinaca stigli su na trg opštine Al-Bireh u Ramali na Zapadnoj obali koju su okupirali Izrael, gde ih je čekalo hiljade građana, rekao je Rojtersov svedok.

Palestinski zvaničnik upoznat sa diplomatskim potezima rekao je da će Hamas nastaviti primirje, prvi prekid borbi od kada su Hamasovi borci divljali južnim Izraelom 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi i uzevši oko 240 talaca.

Kao odgovor na taj napad, Izrael je obećao da će uništiti militante Hamasa koji upravljaju Gazom, bacajući bombe i granate na enklavu i pokrenuvši kopnenu ofanzivu na severu. Ubijeno je oko 14.800 ljudi, od kojih su 40 odsto deca, saopštile su palestinske zdravstvene vlasti u subotu.

Subotnja zamena usledila je nakon prethodnog dana oslobađanja 13 izraelskih talaca, uključujući decu i starce, od strane Hamasa u zamenu za oslobađanje 39 palestinskih žena i tinejdžera iz izraelskih zatvora.

Hamas je u petak oslobodio i jednog filipinskog državljanina i 10 tajlandskih poljoprivrednika.

Četvorica Tajlanđana oslobođenih u subotu „žele da se istuširaju i da kontaktiraju sa svojim rođacima“, rekao je premijer Sreta Tavisin na platformi za društvene mreže Ks, dodajući da su svi bezbedni i da su pokazali malo štetnih efekata.

Osamnaest Tajlanđana je i dalje u zarobljeništvu, saopštilo je u nedelju ministarstvo spoljnih poslova Tajlanda, u broju koji odražava dve otmice koje su ranije bile nepoznate.

„Tako sam srećna, tako mi je drago, uopšte ne mogu da opišem svoj osećaj“, rekla je Tongkun Onkaev za Rojters telefonom, nakon vesti o oslobađanju njenog sina Nataporna (26), jedinog hranioca porodice.

[1/11] Hila Rotem-Shoshani, koju su Hamasovi naoružani napadači oteli tokom napada na Izrael 7. oktobra, upoznaje člana porodice nakon što je puštena u sklopu sporazuma o razmeni talaca i zatvorenika između Hamasa i Izraela usred privremenog primirja, u nepoznata lokacija u Izraelu, na ovoj fotografiji objavljenoj… Steknite licencna prava Pročitajte više

Dogovor je rizikovao da bude izbačen iz koloseka kada je Hamasovo naoružano krilo u subotu saopštilo da odlaže oslobađanje dok Izrael ne ispuni sve uslove primirja, uključujući obavezu da pusti kamione pomoći u severnu Gazu.

Za spas dogovora bio je potreban dan diplomatije visokih uloga uz posredovanje Katara i Egipta, procesu kojem se pridružio i predsednik SAD Džo Bajden, pozivajući katarskog emira šeika Tamima bin Hamada Al Tanija.

Portparol Hamasa Osama Hamdan rekao je da je samo 65 od 340 kamiona pomoći koji su ušli u Gazu od petka stiglo do severa Gaze, ili „manje od polovine onoga što je Izrael dogovorio“.

Brigade Al-Kasam, naoružano krilo Hamasa, takođe je saopštilo da Izrael nije poštovao uslove za oslobađanje palestinskih zatvorenika koji su uračunavali vreme koje su proveli u pritvoru.

IDF je saopštila da Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije distribuiraju pomoć unutar pojasa Gaze. UN su saopštile da je 61 kamion isporučio pomoć severnoj Gazi u subotu, najviše od početka rata pre sedam nedelja. Oni su uključivali hranu, vodu i hitnu medicinsku pomoć.

Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed Al-Ansari rekao je da je bilo „mnogo diskusija“ o tome kako i kome dati prioritet za oslobađanje i da je ključni kriterijum za palestinsku stranu dužina vremena provedenog u izraelskim zatvorima.

„Sada se nadamo da ćemo drugog ili trećeg dana ove pauze moći da otkrijemo mnogo ovih detalja“, rekao je on za CNN.

Izrael je saopštio da bi prekid vatre mogao biti produžen ako Hamas nastavi da oslobađa najmanje 10 talaca dnevno. Palestinski izvor je rekao da bi do 100 talaca moglo biti oslobođeno.

Subota je takođe donela sate čekanja za porodice talaca, čija je radost bila ublažena stalnim zatočeništvom drugih.

„Moje srce je podeljeno jer je moj sin Itai još uvek u Hamasovom zarobljeništvu u Gazi“, rekla je Mirit Regev, majka Maje Regev, koja je puštena kasno u subotu, u saopštenju Foruma talaca i nestalih porodica koji predstavlja porodice.

Čekanje na oslobađanje Šohama, koji su ostavili roditelja kao taoca u Gazi, bilo je uznemirujuće, rekao je Aviv Havron, rođak. „Ali šta je to u poređenju sa 50 dana koje su proveli kao taoci? citirao ga je novinski sajt Inet.

Oslobođena je i devetogodišnja irsko-izraelska talac Emili Hand, za koju se u početku plašilo da je ubijena, ali koja je provela svoj deveti rođendan u zatočeništvu pre nego što je oslobođena zajedno sa 12-godišnjom Hilom Rotem, čija majka ostaje u zatočeništvu.

„Presrećni smo što ponovo zagrlimo Emili, ali u isto vreme sećamo se Raje Rotem i svih talaca koji tek treba da se vrate“, navodi se u saopštenju Handove porodice.

Radost Palestinaca zbog oslobađanja bila je naglašena gorčinom.

„Osećam se kao da sam u snu, ali se nadam da će rat u Gazi prestati što je pre moguće“, rekla je za televiziju Al Džazira jedna od njih, Šoruk Dvajat, koja je odslužila polovinu svog mandata od 16 godina.