Diplomate Južne Koreje, Japana i Kine sastaju se kako bi ponovo pokrenuli trilateralni samit

Diplomate Južne Koreje, Japana i Kine sastaju se kako bi ponovo pokrenuli trilateralni samit

Najviši diplomati iz Južne Koreje, Japana i Kine sastali su se u nedelju da razgovaraju o tome kada da nastave trilateralni samit svojih lidera posle četvorogodišnje pauze i kako da ojačaju saradnju između tri suseda iz severoistočne Azije.

Tesno povezane ekonomski i kulturno jedna sa drugom, ove tri zemlje zajedno čine oko 25% globalnog bruto domaćeg proizvoda. Ali napori za jačanje trilateralne saradnje često su nailazili na prepreku zbog mešavine pitanja, uključujući istorijske sporove koji proističu iz japanske ratne agresije i strateškog nadmetanja između Kine i Sjedinjenih Država.

Na sastanku u južnokorejskom gradu Busanu, ministri spoljnih poslova tri zemlje trebalo je da razmene mišljenja o pripremama za ponovno pokretanje trilateralnog samita, načinima unapređenja trosmerne saradnje i drugim regionalnim i međunarodnim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Seula.

U septembru su se visoki zvaničnici triju zemalja složili da ponovo započnu trilateralni samit „u najranije vreme”.

Pošto su 2008. godine održali svoj prvi samostalni, trilateralni samit, lideri tri zemlje trebalo je da se sastaju svake godine. Ali njihov samit se ponovo suočavao sa suspenzijama i ostao je u zastoju od 2019.

Njihovi odnosi su isprepleteni sa gomilom komplikovanih, osetljivih pitanja.

Južna Koreja i Japan su ključni vojni saveznici SAD, koji na svojim teritorijama ugošćuju ukupno 80.000 američkih vojnika. Njihovo nedavno nastojanje da pojačaju trilateralnu bezbednosnu saradnju sa Sjedinjenim Državama razbesnelo je Kinu, koja je izuzetno osetljiva na sve poteze koje smatra da pokušavaju da obuzda svoj uspon do dominacije u Aziji.

Međutim, neki posmatrači kažu da bi činjenica da su kineski predsednik Si Đinping i predsednik Džo Bajden postigli pomirljiv ton na svom prvom susretu licem u lice godinu dana ranije ovog meseca, obezbedila Seulu, Tokiju i Pekingu diplomatske prostore za manevrisanje da pronađu načine da oživi trosmernu saradnju.

„Pošto je međunarodno društvo na istorijskoj prekretnici jer se suočava sa velikim izazovima i promenama, nadamo se da ćemo razgovarati o našem strateškom značaju saradnje Japana, Kine i Južne Koreje“, rekla je japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava novinarima u petak.

Japanski zvaničnici rekli su da će se na sastanku ministara spoljnih poslova u nedelju razgovarati o nedavnom lansiranju severnokorejskog špijunskog satelita i rusko-ukrajinskom ratu, kao i o nastavku trilateralnog samita. Zvaničnici su rekli da se nakon sastanka ne očekuje zajednička izjava.

Trojica ministara održala su bilateralne razgovore na marginama.

Nakon sastanka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u subotu, Kamikava je rekla da je obnovila zahtev Japana da Kina ukine zabranu uvoza morskih plodova iz Japana kao odgovor na tokijsko ispuštanje prečišćene radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane pogođene cunamijem. Vang je, sa svoje strane, rekao da se Kina protivi „neodgovornoj akciji“ Japana za ispuštanje otpadnih voda i pozvao na nezavisni mehanizam za praćenje procesa, navodi kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Veze između Južne Koreje i Japana ozbiljno su se pogoršale proteklih godina zbog problema koji potiču od japanske kolonizacije Korejskog poluostrva 1910-45. Ali njihovi odnosi su se značajno zagrejali poslednjih meseci pošto su dve zemlje preduzele niz velikih koraka da prevaziđu prepirke oko istorije i unaprede bilateralnu saradnju u suočavanju sa nuklearnim pretnjama Severne Koreje u razvoju i drugim zajedničkim izazovima.

Međutim, podsjećajući na njihove teške odnose, sud u Seulu je ranije ove sedmice naložio Japanu da finansijsku nadoknadi Korejcima koje su japanske trupe prisilile na seksualno ropstvo tokom kolonijalnog perioda. Kamikava je ovu sudsku presudu nazvao „izuzetno žalosnom“ i „apsolutno neprihvatljivom“, rekavši da krši međunarodno pravo i prethodne bilateralne sporazume.

Tokom bilateralnog sastanka u nedelju, Kamikava i njen južnokorejski kolega Park Jin razgovarali su o sudskoj presudi, navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova bez detaljnijeg objašnjenja. Ministarstvo je takođe saopštilo da su dva ministra oštro osudila najnovije lansiranje severnog špijunskog satelita i složili se da rade zajedno na oživljavanju trosmerne saradnje koja uključuje Kinu.

U susretu sa Vangom na bilateralnom sastanku, Park je zatražio da Kina igra konstruktivnu ulogu u ubeđivanju Severne Koreje da zaustavi provokacije i preduzme korake ka denuklearizaciji, navode južnokorejski mediji.

Sve veći nuklearni arsenal Severne Koreje predstavlja veliku bezbednosnu pretnju za Južnu Koreju i Japan. Kina, poslednji glavni saveznik Severne Koreje i najveći izvor pomoći, osumnjičena je da izbegava u potpunosti da sprovede sankcije Ujedinjenih nacija Severnoj Koreji i šalje tajnu pomoć Severu kako bi pomogla svom siromašnom susedu da opstane i nastavi da služi kao bedem protiv uticaja SAD na Korejskom poluostrvu.