Mađarska će obezbediti svoje snabdevanje energijom u saradnji sa Turskom

Mađarska će obezbediti svoje snabdevanje energijom u saradnji sa Turskom

Budimpešta planira da sklopi ugovor o snabdevanju gasom sa turskom državnom energetskom kompanijom Botas, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Turkska će nastaviti da igra važnu ulogu u snabdevanju Mađarske energijom, dok su u toku pregovori o potpisivanju ugovora o kupovini gasa sa najvećom turskom energetskom kompanijom do kraja godine“, rekao je ministar u objavi na Fejsbuku, prenosi novinska agencija TASS.

Sijarto je ranije rekao da Budimpešta planira da kupi 275 miliona kubnih metara gasa proizvedenog u Turskoj u periodu od proleća do leta 2024. godine, dodajući da je rad na sporazumu sa Botasom pri kraju.

Prema rečima ministra, sporazum će dodatno povećati ulogu Turske u obezbeđivanju energetske bezbednosti Mađarske.

On je takođe istakao značaj Turske kao tranzitne zemlje za postojeće tokove gasa iz Rusije i drugih proizvođača poput Azerbejdžana, koji je poslednjih godina povećao snabdevanje EU, i Turkmenistana, koji se vidi kao potencijalni izvoznik energije za blok.

Iz ovih razloga, energetska saradnja Mađarske i Turske „dobija novu dimenziju“, rekao je Sijarto.

Mađarska i dalje većinu svog gasa dobija iz Rusije preko gasovoda Turski tok i njegovih ogranaka koji prolaze kroz Bugarsku i Srbiju. Međutim, Budimpešta nastavlja svoju politiku diversifikacije izvora energije i snabdevanja. Istovremeno, vlada zemlje obećava da neće odustati od dugoročnih ugovora sa dokazanim i pouzdanim partnerima, uključujući ruski Gasprom.