Mir se vraća u Dablin nakon hapšenja 34 osobe zbog nereda izazvanih ubodom dece

Mir se vraća u Dablin nakon hapšenja 34 osobe zbog nereda izazvanih ubodom dece

Centar Dablina se smirio u petak uveče nakon izbijanja nasilja i hapšenja 34 osobe tokom prethodne noći, kada su izgredi nastali nakon napada nožem troje dece. Policija je bila u pripravnosti zbog mogućeg daljeg nasilja, ali su mere koje su preduzete dovele do smirivanja situacije.

Napad nožem troje dece, među kojima je petogodišnja devojčica u kritičnom stanju, pokrenuo je izlive nasilja u Dablinu. Tokom nereda, izgrednici su razbili izloge, zapalili vozila i sukobili se s policijom. Uhapšene su 34 osobe, a grad se u petak vraćao normalnom životu.

Policija i dalje istražuje motiv uboda nožem i osumnjičenog muškarca u kasnim 40-im godinama. Nasilje je dodatno podstaknuto kada su ekstremni desničarski agitatori izazvali sukobe sa policijom na mestu uboda.

Irska premijerka Leo Varadkar osudio je nasilje i najavio hitne korake za pooštravanje zakona protiv mržnje, prilagođavanje doba društvenih medija. Takođe se planira ubrzanje zakona o nošenju kamera na telu policajaca.

Ove nerede osudile su političke stranke, uključujući i glavnu opozicionu stranku Šin Fejn, koja je pozvala na ostavke ministra pravde i šefa policije zbog, kako tvrde, „neprihvatljivog neuspeha“ u zaštiti ljudi.

Napad je izazvao šok u društvu, svi politički lideri osudili su nasilje i izrazili podršku žrtvama. Pored toga, građani su se aktivno uključili, intervenišući kako bi zaštitili žrtve. Kampanje prikupljanja sredstava su pokrenute kako bi se pomoglo ljudima pogođenim incidentom.

Irska se suočava sa izazovom povećanja nezadovoljstva prema migrantima, ali su politički lideri jedinstveni u osudi nasilja i apelima za zajedničko suočavanje s izazovima.