Nemački kancelar obećava finalizaciju budžeta za 2024. uprkos sudijskoj presudi

Nemački kancelar obećava finalizaciju budžeta za 2024. uprkos sudijskoj presudi

U petak je nemački kancelar Olaf Šolc obećao da će završiti budžet za 2024. do kraja ove godine, pokušavajući smiriti zabrinute građane i investitore nakon sudske presude koja je poremetila planove potrošnje. U video poruci objavljenoj na društvenim medijima, Šolc je najavio pažljivu reviziju budžeta u svetlu presude, ali i dodao da će tražiti ukidanje nemačke dužničke kočnice kako bi obezbedio pomoć planiranu za ovu godinu.

Prošle nedelje, nemački ustavni sud proglasio je neustavnim planove vlade da preusmeri sredstva namenjena pandemiji ka zelenim projektima i industrijskim subvencijama. Ova odluka dovela je do zamrzavanja većine novih obaveza potrošnje. Kancelar Šolc najavio je brzu reviziju budžeta i traženje parlamentarne podrške za ukidanje dužničke kočnice.

Međutim, ministar finansija Kristijan Lindner izrazio je rezervu u vezi sa finalizacijom budžeta za 2024. ove godine, nazivajući vladin plan „veoma ambicioznim“. Postoje očekivanja da će se dogovor lakše postići sredinom decembra nakon stranačkih konferencija Zelenih i Socijaldemokrata, koje su deo vladajuće koalicije.

Sudska presuda postavlja pitanje tradicionalno stroge fiskalne politike Nemačke, a ministar Lindner ističe potrebu za reformom socijalne države kako bi se pronašle uštede. Očekuje se da će Lindner sledeće nedelje predstaviti dopunski budžet za 2023., ukidajući samonametnuta ograničenja zaduživanja.

Ova kriza izazvala je raspravu o dužničkoj kočnici, sa Zelenima koji podržavaju potrošnju, kritikujući je kao nefleksibilnu, dok ministar ekonomije iz Zelenih, Robert Habek, ukazuje na potrebu za promenom u svetlu novih izazova kao što su klimatske promene. Ipak, portparol vlade Štefen Hebestrajt izjavio je da reforma dužničke kočnice nije trenutno na dnevnom redu, a anketa pokazuje da samo manjina Nemaca podržava suspenziju duga.