Više od 70 ruskih vojnika verovatno poginulo u napadu na konvoj kamiona u Hersonskoj oblasti

Više od 70 ruskih vojnika verovatno poginulo u napadu na konvoj kamiona u Hersonskoj oblasti

Udari na vojsku iza linije fronta ukazuju na to da se Ukrajina i Rusija suočavaju sa akutnom dilemom u vezi sa raspoređivanjem sopstvenih trupa.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je ovo saopštilo u objavi na platformi društvenih medija X.

Prema britanskim obaveštajnim službama, ruske snage u Ukrajini i dalje trpe masovne gubitke od ukrajinskih dalekometnih preciznih udara daleko iza linije fronta. Dana 10. novembra 2023, verovatno je preko 70 ruskih vojnika poginulo u napadu na konvoj kamiona 23 km iza linije fronta u selu Hladkivka, u oblasti Herson.

Nakon toga, 19. novembra 2023., napad na ruske trupe koji su prisustvovali ceremoniji dodele nagrada ili koncertu u Kumačovu, 60 km unutar teritorije pod kontrolom Rusije, verovatno je izazvao desetine žrtava. Ukrajina je takođe pretrpela slične incidente: ruska balistička raketa ubila je 19 pripadnika ukrajinske 128. zasebne brdsko-jurišne brigade na ceremoniji dodele medalja 3. novembra 2023. godine.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da su raspoređeni vojnici obično dobro upoznati sa dometom sistema naoružanja svog protivnika. Međutim, suočeni sa realnošću veoma dugih borbenih dejstava, komandanti se suočavaju sa oštrom dilemom.

„Oni moraju da uravnoteže najbolju praksu držanja trupa raštrkanih i manje ranjivih na udare i svakodnevni zahtev da se jedinice okupljaju kako bi upravljale administracijom i održavale moral“, navodi se u objavi.