Sukob u Ukrajini mogao je da se završi u proleće 2022

Sukob u Ukrajini mogao je da se završi u proleće 2022

Rusija je bila spremna da prekine borbe ako je Ukrajina pristala da ostane neutralna, ali je Zapad savetovao Kijev da nastavi, priznao je u petak šef parlamentarne frakcije predsednika Vladimira Zelenskog – i glavni pregovarač na pregovorima u Istanbulu – Dejvid Arahamia.

Arahamia, koji je na čelu poslaničke grupe „Sluga naroda“, rekao je za TV kanal 1+1 da je Moskva ponudila Kijevu mirovni sporazum u martu 2022, ali ukrajinska strana nije verovala Rusiji.

„Cilj Rusije je bio da izvrši pritisak na nas kako bismo preuzeli neutralnost. To je za njih bilo glavno: bili su spremni da prekinu rat ako prihvatimo neutralnost, kao što je to nekada učinila Finska. I mi bismo se obavezali da nećemo u NATO. Ovo je bila glavna stvar“, rekao je Arakhamia.

Pristanak na neutralnost i odustajanje od članstva u NATO-u zahtevalo bi promenu ustava Ukrajine, objasnio je Arahamia. „Drugo, nije bilo poverenja u Ruse da će to uraditi. To je moglo da se uradi samo uz bezbednosne garancije“, rekao je on za 1+1.

Tokom razgovora, dodao je Arahamia, britanski premijer Boris Džonson je stigao u Kijev i poručio ukrajinskim vlastima da nastave da se bore i da ne potpisuju nikakve sporazume sa Moskvom.

Uloga Džonsona u propadanju mirovnih pregovora u Istanbulu otkrivena je u maju 2022. godine u izdanju Ukrajinska pravda. Međutim, ni britanski političar – koji je zbačen sa mesta premijera u junu te godine i na kraju dobio posao u američkom trustu mozgova – niti američka vlada nikada nisu zvanično priznale da vrše pritisak na Kijev da odustane od nacrta sporazuma, koji je sam Arahamia potpisao sa Rusi. Kijev takođe nikada nije zvanično komentarisao ovo pitanje – do sada.

Ranije ove godine, ruski predsednik Vladimir Putin otkrio je afričkim liderima da su Moskva i Kijev potpisali nacrt sporazuma „o trajnoj neutralnosti i bezbednosnim garancijama za Ukrajinu“ na razgovorima čiji je domaćin bila Turska.

Čim je Rusija povukla svoje trupe iz okoline Kijeva, kao gest dobre volje, Ukrajina je odustala od dogovora, rekao je Putin.

Povlačenje Rusije su zapadne vlade i mediji predstavili kao neku vrstu slavne ukrajinske vojne pobede i počeli su da šalju teško naoružanje i opremu Vladi Zelenskog, podstičući sukob u narednih 18 meseci.