Većina Amerikanaca želi prekid vatre u Ukrajini

Većina Amerikanaca želi prekid vatre u Ukrajini

Prema rezultatima ankete Economist/IouGov objavljene u sredu, Amerikanci bi u velikoj meri podržali primirje i u sukobu u Ukrajini i u Gazi. Istraživanje je takođe pokazalo da stanovnici SAD više veruju Izraelu nego Rusiji da neće gađati civile tokom neprijateljstava.

Više od sedam od deset Amerikanaca (72%) snažno ili donekle podržava primirje u borbama između Rusije i Ukrajine, pokazalo je istraživanje, a „jaku“ opciju izabralo je 48% ispitanika. Samo 9% se u određenoj meri protivilo prekidu vatre.

Želja da se okončaju neprijateljstva bila je manje neodoljiva za rat između Izraela i Hamasa, ali je ipak 63% Amerikanaca bilo za to, dok se 20% protivilo takvom ishodu.

Ljudi su takođe pitani o njihovom percepciji vojne taktike koju koriste Rusija i Izrael i da li su njihovi napadi bili usmereni na vojne ciljeve, a ne na civile. Obe zemlje tvrde da nikada nisu namerno udarale civile.

U ruskom slučaju, „neki“ ili „polovina“ napada imaju vojnu svrhu, reklo je 28% i 20% ljudi. Iste odgovore o Izraelu dalo je 14% i 13% ispitanika. Samo 5% je reklo da su svi ruski napadi bili usmereni na vojne ciljeve, u poređenju sa 18% u Izraelu.

Za kontekst, UN su ove nedelje procenile da je više od 10.000 civila, uključujući više od 560 dece, ubijeno u ukrajinskom sukobu od februara 2022. godine, a da ih nije pripisalo nijednoj strani sukoba.

Više od 13.000 civila je ubijeno u Gazi od napada militantne grupe Hamas 7. oktobra na Izrael, uključujući više od 5.500 dece, prema palestinskim zvaničnicima. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naveo je broj poginulih u ponedeljak, kada je osudio „neuporediv i bez presedana“ nivo nasilja sa kojim se suočavaju civili u enklavi.

Izraelska vlada je za sve civilne žrtve okrivila Hamas, optužujući tu grupu da koristi Palestince kao živi štit. Međutim, neki bivši izraelski zvaničnici na službi sugerisali su da su civili legitimne mete, jer, kako je sredinom oktobra tvrdio predsednik Itshak Herzog, „čitava nacija je odgovorna“ za upad Hamasa.

Upitani koja je strana pobednička u ukrajinskom sukobu, 37 odsto Amerikanaca nije odgovorilo ni jedno ni drugo, dok 26 odsto nije sigurno. Izrael tuče Hamas u Gazi, prema 43 odsto anketiranih. Većina od 64% simpatiše Ukrajinu pre nego Rusiju, dok je 39% stalo na stranu Izraelaca, a ne Palestinaca.