Američka mornarica je „uzbuđena“ izgledima za bolju komunikaciju sa Kinom

Američka mornarica je „uzbuđena“ izgledima za bolju komunikaciju sa Kinom

Američka mornarica je bila „uzbuđena” perspektivom poboljšanja operativne komunikacije sa kineskom vojskom usred rastućih regionalnih tenzija, ali je i dalje bilo potrebno raditi na učvršćivanju narednih koraka, rekao je visoki američki pomorski oficir u petak.

Admiral Liza Frančeti, šef američkih pomorskih operacija, rekla je na brifingu za medije tokom posete Busanu da je od vitalnog značaja da se održavaju otvorene linije komunikacije između dve vojske kako bi se izbegli „nesporazumi i pogrešne procene“ koji bi mogli da dovedu do sukoba.

„Veoma sam uzbuđena i pozdravljam tu najavu“, rekla je ona o sporazumu Kine da obnovi telefonsku komunikaciju između komandi pozorišta, nešto što su američki zvaničnici željni da razviju.

„Ovi sporazumi su postignuti tek nedavno i znamo da moramo da radimo sa vojskom NR Kine kako bismo učvrstili sledeće korake“, rekao je Franšeti.

Franšeti prvi put putuje u region otkako ju je 2. novembra Senat SAD potvrdio kao prvu ženu koja će komandovati mornaricom i biti članica Združenog načelnika štabova.

Njene izjave su usledile nakon sporazuma ovog meseca između predsednika SAD Džoa Bajdena i Kine Si Đinpinga o obnavljanju vojnih kontakata koje je Peking zamrznuo nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi posetila Tajvan u avgustu 2022.

Potreba za poboljšanom vojnom komunikacijom bila je deo četvoročasovnih razgovora kada su se dvojica lidera sastali u San Francisku prošle nedelje, razgovora koji su pokrivali tenzije oko Tajvana, Irana i saradnju oko smanjenja priliva opioida fentanila u Sjedinjene Države.

Američke i neke regionalne vojske žalile su se na skoro promašaje i nesigurne interakcije sa kineskim avionima i brodovima u spornom Južnom kineskom moru i širom istočne Azije, što dovodi do straha da bi tenzije mogle prerasti u sukob.

„Očekujemo da sve mornarice u međunarodnim vodama poštuju pravila i norme pravilnog vojnog ponašanja na, ispod i iznad mora“, rekla je ona.

Upitan više puta o kineskom vojnom napretku, posebno u podmornicama i operacijama podvodnog nadzora, Franšeti je rekla da je uverena u američku pomorsku dominaciju čak i kada Kina „nastavlja da razvija svoje sposobnosti u pomorskom domenu i u svim drugim domenima“.

SAD bi nastavile da blisko sarađuju sa saveznicima i partnerima „što je naša strateška prednost i nešto što Kina jednostavno nema“.

Kroz čvršću integraciju, planiranje i vežbe sa svojom mrežom saveznika i partnera, ona je rekla da će SAD „nastaviti da odvraćaju Kinu i druge potencijalne protivnike širom sveta“.