Ukrajina u OEBS-u naglašava potrebu da odmah povrati kontrolu nad Zaporožijom NE

Ukrajina u OEBS-u naglašava potrebu da odmah povrati kontrolu nad Zaporožijom NE

Nekompetentne akcije ruske „administracije“ u nuklearki Zaporožja povećavaju rizik od nuklearnog udesa, a to samo potvrđuje hitnu potrebu da se elektrana odmah vrati pod kontrolu Ukrajine, izjavio je stalni predstavnik Ukrajine pri međunarodnim organizacijama u Beču Jevgenij Cimbaljuk, koji je u četvrtak govorio na redovnom sastanku Stalnog saveta OEBS-a.

„Ruski osvajači takođe podsećaju kako nesposobna njihova okupaciona administracija može da bude opasna za ceo region i svet. Jedan od primera je 90-minutni nestanak struje na reaktorskoj jedinici 6, koji je primorao da se oslanja na hitni dizel generator. Takođe, otkriveno je i curenje borirane vode iz prvog u sekundarni rashladni krug jednog od parogeneratora bloka“, rekao je on.

Ukrajinski ambasador je naglasio da takve akcije, između ostalog, dovode do degradacije opreme, čime se „povećavaju rizici od nuklearnog incidenta“.

„Ovo je oštar podsetnik zašto Rusija mora bezuslovno da sprovodi rezolucije IAEA, a potpuna kontrola nad postrojenjem mora biti vraćena ukrajinskim vlastima bez odlaganja“, rekao je Cimbaljuk.

Kako je Ukrinform ranije preneo, 16. novembra su stigle izveštaji da je zbog toga što je blok 5 ZNPP stavljen u „vruće“ stanje, kršeći uslove dozvole Državne nuklearne regulative i zahteve koje postavlja Energoatom, dogodio se incident koji je uključivao curenje borovane vode iz prvog kruga reaktora u drugi. Istovremeno, uprkos postojećim prekršajima, rukovodstvo elektrane koje su instalirale invazione snage nije žurilo da stavi blok u „hladno gašenje“, koristeći paru koju proizvodi blok 5 za centralno grejanje i pokrivanje sopstvenih potreba ZNPP.

Tek 21. novembra potvrđeno je da je blok 5 stavljen u „hladno gašenje“.