Neke vrste riba mogu provesti ceo život plivajući naopačke

Neke vrste riba mogu provesti ceo život plivajući naopačke

Multiinstitucionalni tim okeanografa i morskih biologa pronašao je dokaze koji pokazuju da neke dubokomorske vrste anđela provode ceo život plivajući naglavačke. U svom radu objavljenom u Journal of Fish Biologi, grupa opisuje svoju studiju video snimka snimljenog sa nekoliko daljinski upravljanih podvodnih vozila.

Prethodno istraživanje je pokazalo da neke vrste riba anđela imaju prirodne mamce koji vise sa njihovih lica — mamci privlače bakterije, koje privlače plen. Prethodno istraživanje je takođe pokazalo da su neke ribe anđeli koje žive u dubokom moru velike, do 45 centimetara, sa izuzetno dugim mamacima — u nekim slučajevima i do četiri puta dužine njihovog tela — i da mamci imaju bioluminiscenciju.

Do sada su istraživači pretpostavljali da su ribe koristile svoje prirodne mamce na isti način kao i njihovi manji rođaci. Ali to nije slučaj, kao što su istraživači sa ovim novim naporom otkrili kada su proučavali video snimak dobijen putem ROV-a koji je sprovodio istraživanje u rovu Izu-Ogasavara kod Japana – pokazao je veliku ribu anđelu sa izuzetno dugim mamacem koji pliva naopačke. Ovaj fenomen su videli drugi istraživači još 1999. godine, ali se pretpostavljalo da je anomalan.

Zaintrigirani otkrićem, istraživači su proučavali video koji su snimili drugi ROV i pronašli zapažanja riba anđela koji plivaju u obrnutom položaju kod njih osam. Proučavajući slike, istraživački tim je otkrio da se ne radi o ponašanju koje se koristi za određenu aktivnost, kao što je pecanje – to je bilo ponašanje sa punim radnim vremenom. Bez obzira šta su ribe radile, radile su to naopačke.

Istraživači sugerišu da je riba razvila ponašanje nakon što je lakše manipulisala tako dugačkim mamacem u obrnutom položaju, u kojem mamac visi sa gornje usne, koja je najbliža morskom dnu kada je riba preokrenuta. Nalazi pokazuju koliko su ROV istraživanja postala vredna u istraživanjima koja uključuju dubokomorska stvorenja.