Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u Šumaricama traži i zaštitu svoje prirode

Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u Šumaricama traži i zaštitu svoje prirode

Spomen-park „Kragujevački oktobar“ u Šumaricama planira da iduće, 2024. godine, traži zaštitu svoje bogate flore i faune, najavila je njegova direktorka Marijana Stanković.

„Određene biljne vrste su retke i ugrožene po standardima Zavoda za zaštitu prirode Srbije“ rekla je Stanković agenciji Beta i dodala da su sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac obavljeni razgovori o podnošenju zahteva za proglašenje Spomen-parka za „Park prirode“.

Stanković je objasnila da Zakon o kulturnom nasleđu iz 2022. godine predviđa i jednu novu vrstu nepokretnog kulturnog dobra – „Kulturni predeo“ što je „područje nastalo kao rezultat međusobnog delovanja kulture i prirode, odnosno ljudi i njihovog prirodnog okruženja“.

Rekla je da se 2024. godine očekuje donošenje Zakona o nepokretnim kulturnim dobrima koji treba da bliže reguliše utvrđivanje „Kulturnog predela“ i način njegove zaštite.

„Posle toga se može predložiti da Spomen-park možda postane ‘Kulturni predeo’, umesto sadašnjeg ‘Znamenitog mesta’, da bi zaštita, pored spomeničkog nasleđa – muzej, spomenici i humke, obuhvatila i prirodu“, rekla je Stanković i dodala da će odluka o tome biće doneta posle usvajanja najavljenog zakona.

Ustanova Spomen – park „Kragujevački oktobar“ gazduje teritorijom Memorijalnog kompleksa u Šumaricama od 352 hektara od kojih je više od 100 pod šumom, mahom ;lišćara.

Taj Memorijalni kompleks je Skupština Srbije 1979. godine proglasila za „Kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju“.