Parlament Bugarske je konačno odobrio prebacivanje 100 oklopnih transportera u Ukrajinu

Parlament Bugarske je konačno odobrio prebacivanje 100 oklopnih transportera u Ukrajinu

Narodna skupština Bugarske ratifikovala je u sredu međuvladin sporazum između Sofije i Kijeva koji reguliše prebacivanje u Ukrajinu 100 rasformiranih oklopnih transportera bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bugarski poslanici su svojom odlukom ratifikovali sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske i Ministarstva odbrane Ukrajine o „besplatnom obezbeđenju oklopne transportne opreme“.

Odluku su podržala 152 poslanika koalicionih partija – GERB-SDS, „Nastavak promena – Demokratska Bugarska“, kao i „Pokreta za prava i slobode“ i stranke „Ima takav narod“. Protiv toga su bili socijalisti i predstavnici proruske Renesansne partije.

Sporazum je zaključen u julu ove godine, u avgustu je potpisan u Sofiji, a 13. novembra – u Ukrajini. Pošto je reč o vojno-tehničkoj saradnji, morao je da bude dodatno ratifikovan u bugarskom parlamentu.

Istovremeno, sporazum je potpisan uz napomenu da je i pre ratifikacije počeo da se primenjuje na privremeni način. Zbog toga su ranije u Bugarskoj rekli da će prebacivanje oklopnih transportera u Ukrajinu početi u septembru-oktobru.

Kako je ranije saopšteno, oklopna vozila se nalaze u magacinu Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske od 1980-ih. Ovo je prvi put da bugarska strana prenosi oklopna vozila u Kijev direktno, a ne preko posrednika, kao što je to činila ranije.