Vodonik otkriven u lunarnim uzorcima ukazuje na dostupnost resursa za istraživanje svemira

Vodonik otkriven u lunarnim uzorcima ukazuje na dostupnost resursa za istraživanje svemira

Istraživači američke mornaričke istraživačke laboratorije (NRL) otkrili su vodonik solarnog vetra u lunarnim uzorcima, što ukazuje da voda na površini Meseca može da obezbedi vitalni resurs za buduće lunarne baze i istraživanje svemira na dužem dometu. Identifikacija resursa zasnovana na svemiru je ključni faktor u planiranju istraživanja svemira pod vodstvom civila i vlade.

„Vodonik ima potencijal da bude resurs koji se može koristiti direktno na površini Meseca kada tamo ima više redovnih ili stalnih instalacija“, rekla je dr Ketrin D. Berdžes, geolog iz Odeljenja za nauku o materijalima i tehnologiju NRL-a. „Lociranje resursa i razumevanje kako ih prikupiti pre dolaska na Mesec biće neverovatno dragoceni za istraživanje svemira.

Uzorke lunarnog tla Apolo je obezbedila NASA istraživačka misija naučnicima NRL za istraživanje i testiranje. Istraživački tim, predvođen naučnicima u NRL-ovom Odeljenju za nauku o materijalima i tehnologiji, nastavlja da proučava uzorke površine Meseca i asteroida kako bi stekao razumevanje o tome kako površine komuniciraju sa svemirskim okruženjem, što je poznato kao svemirsko vreme. Prethodno testiranje dodatnih Apolo uzoraka potvrdilo je lokaciju helijuma solarnog vetra u zrnima lunarnog tla.

„Ovo je prvi put da su naučnici demonstrirali otkrivanje vrsta koje nose vodonik unutar vezikula u lunarnim uzorcima“, rekao je dr Berdžes. „Ranije je isti tim na NRL koristio najsavremenije tehnike kao što su skenirajuća transmisiona elektronska mikroskopija i spektroskopija gubitka energije elektrona da bi otkrili helijum u lunarnim uzorcima, a drugi istraživači su pronašli vodu u drugim planetarnim uzorcima, ali ovo je prva publikacija koja prikazuje vodonik in situ u lunarnim uzorcima.“