Jedan mrtav, više nestalih u klizištu na Aljasci

Jedan mrtav, više nestalih u klizištu na Aljasci

Najmanje jedna osoba je poginula, a veruje se da je više njih nestalo u velikom odronu duž glavnog puta koji opslužuje ostrvsku zajednicu na jugoistočnoj Aljasci, saopštili su u utorak državni zvaničnici.

Klizište je nastalo nešto pre 21 sat. po lokalnom vremenu u ponedeljak duž autoputa Zimovia u Vrangelu na Aljasci, ribarskom gradu od oko 2.000 stanovnika 250 km južno od Džunoa, glavnog grada države, prema državnom Odeljenju za javnu bezbednost.

Osoblje Hitne pomoći pronašlo je telo jedne žrtve u početnoj potrazi za preživelima, a preliminarna anketa je utvrdila da su tri porodične kuće bile direktno na putu klizišta, navodi agencija u saopštenju.

„Vjeruje se da je više osoba bilo unutar područja klizišta kada je došlo do klizišta i vjeruje se da su nestali“, navodi se u saopštenju.

Državna policija Aljaske preuzela je komandu nad naporima traganja i spasavanja, ali su operacije potrage na kopnu obustavljene dok su geolozi procenili rizik od dodatne aktivnosti klizišta u toj oblasti, saopštila je agencija za javnu bezbednost.

U međuvremenu, vlasti su avionima i dronovima pretraživale zonu klizišta. Nije bilo neposredne reči o tome koji su uslovi mogli da izazovu klizanje.

Opština Vrangel, koju su u 19. veku osnovali Rusi u regionu koji su vekovima naseljavali starosedeoci Tlingiti i njihovi preci, zauzima severni vrh ostrva Vrangel u regionu Aljaske Panhendl.

Nema veze sa Vrangel planinama ili Vrangell-St. Nacionalni park Elias dalje u unutrašnjosti i dobro na severozapadu.

Vrangel je povezan sa kopnom i drugim gradovima jugoistočne Aljaske trajektom i avionom. Njegov glavni put je autoput Zimovia, koji se proteže duž zapadne strane ostrva u dužini od 14 milja.