SAD označile Hute kao terorističku organizaciju

SAD označile Hute kao terorističku organizaciju

Sjedinjene Države razmatraju „potencijalne terorističke oznake“ jemenske pobunjeničke grupe Huti kao odgovor na zaplenu teretnog broda, izjavio je u utorak portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, piše Rojters.

Kirbijev komentar je bio značajan jer je jedan od prvih postupaka Bajdenove administracije nakon preuzimanja dužnosti u januaru 2021. bio poništavanje terorističkih oznaka Hutima zbog straha da bi sankcije koje su sprovodili mogle da pogoršaju humanitarnu krizu u Jemenu.

Huti koje podržava Iran, koji su slali bespilotne letelice i rakete dugog dometa u Izrael u znak solidarnosti sa Hamasom, zaplenili su u nedelju teretni brod Galaki Leader u južnom Crvenom moru, opisujući ga kao izraelsko vlasništvo.

Kirbi je zaplenu broda od strane Huta nazvao „flagrantnim kršenjem međunarodnog prava“ u kojem je „Iran saučesnik“.

„U svetlu ovoga, započeli smo reviziju potencijalnih terorističkih oznaka i razmotrićemo i druge opcije sa našim saveznicima i partnerima“, rekao je Kirbi na brifingu za štampu u Beloj kući. On je pozvao na hitno oslobađanje broda i njegove međunarodne posade.

Autoprevoznik pod zastavom Bahama je iznajmio japanski Nippon Iusen. U vlasništvu je firme registrovane u okviru kompanije Rai Car Carriers sa sedištem na Ostrvu Man, koja je jedinica Rai Shipping-a u Tel Avivu, prema podacima LSEG-a.

Iran je negirao umešanost u zaplenu broda, za koji je vlasnik autoprevoznika u ponedeljak rekao da je odveden u luku Hodejda na jugu Jemena koju kontrolišu Huti.

U Jemenu je izbio građanski rat nakon što su Huti, pripadnici zejdi sekte šiitskog islama, zauzeli glavni grad Sanu 2014. Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenisala je sledeće godine.

Iako je prekid vatre uz posredovanje UN pao u oktobru 2022, Jemen je uživao relativno mirno dok Huti i Saudijska Arabija pregovaraju o nagodbi.

Ova zemlja ostaje najgora humanitarna kriza na svetu, sa oko 21,6 miliona ljudi – oko dve trećine stanovništva – zavisnih od pomoći, prema Ujedinjenim nacijama.

Trampova administracija stavila je Hute na crnu listu dan pre isteka mandata, što je navelo Ujedinjene nacije, humanitarne grupe i neke američke zakonodavce da izraze bojazan da će sankcije poremetiti dotok hrane, goriva i drugih roba u Jemen.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je 12. februara 2021. opozvao oznake u znak „priznanja teške humanitarne situacije u Jemenu“.