Finska zapanjila branioca titule Kanadu i plasirala se u polufinale Dejvis kupa u Španiji

Finska zapanjila branioca titule Kanadu i plasirala se u polufinale Dejvis kupa u Španiji

Finska je u utorak uznemirila branioca titule Kanadu koja je u utorak prvi put stigla u polufinale Dejvis kupa.

Oto Virtanen i Hari Heliovaara pobedili su Aleksisa Galarnoa i Vaseka Pospišila sa 7-5, 6-3 u odlučujućem meču dublova i tako 14.plasiranim Fincima pobedili Kanadu u prvom četvrtfinalu na jugu Španije.

Virtanen je održao Finsku u životu pobedivši Gabrijela Dijala sa 6-4, 7-5 u drugom meču singla nakon što je Miloš Raonić dao Kanadi prvi poen pobedom nad Patrikom Kaukovaltom sa 6-3, 7-5.

Najbolji rezultati Finske pre ove godine bila su tri nastupa u plej-ofu Svetskog prvenstva — poslednji 2002. Kanada je prošle godine osvojila svoju prvu titulu u Dejvis kupu, pobedivši Australiju u finalu u Malagi.

Igrač broj 1 za obe zemlje — Kanađanin Feliks Auger-Alijasime i Finac Emil Ruusuvuori — su povređeni.

Raonić, nekadašnji 3. na svetu, startovao je sa četiri asa i nikada nije dozvolio Kaukovalti da uđe u uvodni meč. 32-godišnji Raonić, koji nije igrao za Kanadu pet godina, izgubio je samo jedan poen na servis u prvom setu i tri u celom meču.

Finska je izjednačila rezultat kada je 22-godišnji Virtanen napravio brejk servisa po jednom u svakom setu protiv Dijala.

U dublu, Finska je napravila brejk na servis za povećanje od 5-3 u drugom setu, a zatim završila meč i izjednačila.

Australija će u sredu igrati u drugom četvrtfinalu sa Češkom, dok će u četvrtak to biti Italija protiv Holandije i Velika Britanija protiv Srbije Novaka Đokovića.

Polufinale će se igrati u petak i subotu, a pobednik će biti krunisan u nedelju.