Stoltenberg u Beogradu: Podržavam formiranje ZSO, to bi bio ključ za normalizaciju odnosa

Stoltenberg u Beogradu: Podržavam formiranje ZSO, to bi bio ključ za normalizaciju odnosa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da podržava formiranje ZSO na Kosovu, kao i da bi to bio „ključ za normalizaciju odnosa“.

On je rekao i da se „raduje da vidi primere dobre saradnje NATO i Srbije“

„Tokom sastanka smo razgovarali i o mogućnosti da ponovo počnemo sa zajedničkim vojnim vežbama, imali smo ih ranije. Radujem se jačanju naše saradnje“, rekao je.

Dodao je da je sa Vučićem razgovarao i o nedavnim tenzijama na severu Kosova i kontinuiranom značaju mirovne misije KFOR.

„Dve decenije KFOR garantuje bezbedno okruženje na Kosovu za sve zajednice, nastavićemo to da radimo. Zaista, neki od pripadnika NATO su preživeli neke napade, u septembru smo videli još jedno izbijanje nasilja na Kosovu, to ne može da se dopusti, oni koji su to učinili moraju da se izvedu pred lice pravde, zaista pozdravljamo što je Srbija spremna da sarađuje o ovim zalaganjima, o čemu smo takođe razgovarali. Posle ovog nasilja, NATO je rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu“, kaže Stoltenberg.

Ističe da „računa na sve strane da smanje tenzije i da se suzdrže od eskalatornih postupaka“.

„Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi pomoglo situaciju, pozdravljam i podržavam formiranje ZSO na Kosovu, to bi bio ključ za normalizaciju odnosa, pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalog pod okriljem EU, to je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti“, rekao je Stoltenberg.