Zagreb žali zbog proterivanja hrvatskog diplomate iz Beograda, odbacuju osnov za taj potez

Zagreb žali zbog proterivanja hrvatskog diplomate iz Beograda, odbacuju osnov za taj potez

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da žali zbog odluke Srbije da prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata, kao i da odbacuje osnov za njegovo proterivanje.

U Zagrebu smatraju da proterivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na radnike hrvatske ambasade i napominju da se to “osobito manifestira u predizborno vrijeme u Republici Srbiji“.

“S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizirala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomata“, piše u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova saopštava da zadržava pravo da odgovori na ovaj potez u vreme i na način koji odabere, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je hrvatski diplomata Hrvoje Šnajder grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio Bečku konvenciju zbog čega je proglašen personom non grata.