Veštačka inteligencija u upravljanju ljudskim resursima

Veštačka inteligencija u upravljanju ljudskim resursima

Detaljan pregled literature objavljen u časopisu International Journal of Business Innovation and Research bavi se interakcijom između alata veštačke inteligencije (AI) i upravljanja ljudskim resursima (HRM). Pregled ima za cilj da pruži jasnoću o nijansiranoj dinamici koja oblikuje digitalnu eru.

Termin veštačka inteligencija, AI, decenijama se koristi kolokvijalno, u fikciji i nauci. Nikada nije postojala univerzalno prihvaćena definicija pojma. Pokušaji da se dobije takva definicija generalno su sputani prirodom tehnologije koja se stalno razvija. Sa trenutnim naletom hiperbole u ​​vezi sa AI alatima koji mogu da generišu tekst, slike, muziku, duboko lažne video zapise, analizu velikih podataka i još mnogo toga, postoji hitna potreba da se AI definišu njene prednosti i ograničenja.

Mohand Tuffaha i M. Rosario Perello-Marin sa Universitat Politecnica de Valencia u Španiji, razmatrali su ulogu veštačke inteligencije u upravljanju ljudskim resursima (HRM). Pregled se bavi prazninom u našem znanju u vezi sa veštačkom inteligencijom u HRM i nudi preciznu definiciju AI u kontekstu upravljanja ljudskim resursima. Studija je ispitala 559 radova objavljenih između 2010. i 2020. koji pokrivaju „AI“ teme uključujući mašinsko učenje (ML), obradu prirodnog jezika (NLP) i veštačke neuronske mreže.

Na osnovu njihovog pregleda, istraživači su bili u mogućnosti da ponude smernice za one koji trebaju da se kreću kroz složenost AI tehnologija u okviru svojih organizacija u oblasti upravljanja ljudskim resursima. Oni ističu da uprkos rastućem interesovanju za AI među menadžerima ljudskih resursa i akademicima, pitanja bezbednosti podataka, privatnosti i ekonomije još uvek nisu obrađena. Oni takođe ističu da iako je zapošljavanje dobro istraženo područje u ovoj oblasti, postoji potreba za dodatnim istraživanjem profesionalnog razvoja i ocenjivanja učinka gde bi veštačka inteligencija mogla da pomogne.

Sa menadžerske perspektive, nalazi iz pregleda bi se mogli koristiti za usmeravanje menadžmenta i posebno prakse upravljanja ljudskim resursima. Uvidi koje rad nudi trebalo bi da omoguće menadžmentu da razvije ono što bi se moglo nazvati digitalno usklađenim radnim mestom. Štaviše, kako AI nastavlja da se razvija, pregled naglašava potrebu za postavljanjem strategija za usvajanje AI u HRM.