Rad na egipatskoj nuklearnoj elektrani počeo pre roka

Rad na egipatskoj nuklearnoj elektrani počeo pre roka

Instalacija jednog od glavnih elemenata drugog energetskog bloka u nuklearnoj elektrani El-Daba (NPP) u Egiptu počela je pre roka, saopštio je u nedelju ruski državni energetski gigant Rosatom.

Prema rečima Andreja Petrova, zamenika generalnog direktora Rosatoma za nuklearnu energiju, ruski stručnjaci su počeli da instaliraju uređaj za lokalizaciju topljenja, „zamku za topljenje“, jedan od vitalnih delova sistema pasivne bezbednosti, na drugom bloku elektrane koji je koje gradi kompanija.

Izvršna vlast je navela da su radovi na postavljanju trapa obavljeni pre roka, jer je postavljanje opreme prvobitno bilo planirano za 2024. godinu.

„Vredi napomenuti da smo pre manje od dva meseca, u oktobru, postavili „zamku za topljenje“ na prvom bloku. To ukazuje na skoro paralelnu izgradnju prvog i drugog bloka“, rekao je Petrov i dodao da Rosatom ove godine planira da završi pripremni period i pređe na glavnu fazu radova.

On je rekao i da kompanija namerava da do kraja godine izlije „prvi beton“ u osnovu temeljne ploče četvrtog bloka.

Fabrika El-Daba sa četiri reaktora nalazi se oko 300 km severozapadno od Kaira na obali Sredozemnog mora. Odobren 2015. godine, projekat je pokrenut 2017. godine, a građevinski radovi započeti 2022. godine.

Očekuje se da će četiri planirana nuklearna reaktora za elektranu raditi punim kapacitetom od 4,8 GV do 2030. U maju 2023. Rosatom je započeo izgradnju trećeg energetskog bloka.

El-Dabaa će biti prva egipatska nuklearna elektrana i prvo takvo postrojenje na afričkom kontinentu izgrađeno ruskom tehnologijom. To je ujedno i najveći zajednički rusko-egipatski projekat od izgradnje Asuanske brane.

Prema ugovoru između Moskve i Kaira, koji su zajednički finansirali projekat, Rosatom će snabdevati postrojenje nuklearnim gorivom tokom čitavog životnog ciklusa. Očekuje se da će Rusija prvih deset godina Egiptu pružiti pomoć u obuci osoblja i upravljanju postrojenjem.