Srbija među zemljama Evrope sa najviše saobraćajnih nesreća: U samo dva regiona EU ih nije bilo

Srbija među zemljama Evrope sa najviše saobraćajnih nesreća: U samo dva regiona EU ih nije bilo

Na putevima EU 2021. godine dogodilo se 19.917 saobraćajnih nesreća, što je ekvivalentno broju od 45 nesreća na milion stanovnika, prenosi Eurostat.

Region EU sa najvišom stopom saobraćajnih nesreća bio je francuski region Gvadelupe, gde je zabeleženo 159 nesreća na miliona stanovnika, a prati ga Severozapaden na severozapadu Bugarske sa 133 i Gijana, još jedan francuski region sa 120, piše Eurostat .

U Srbiji je, prema Eurostatu, takođe zabeležena visoka stopa, odnosno 81 nesreća na milion stanovnika.

Ukupno, bila su 24 regiona EU sa najmanje 80 saobraćajnih nesreća na milion stanovnika. Ovi regioni su primarno u Rumuniji (njih 6), Francuskoj (četiri), Bugarskoj i Grčkoj (po tri regiona), Hrvatskoj, Poljskoj i Portugalu (po dva), a ostali su u Belgiji i Italiji.

Neki od regiona sa najvišim stopama su u ruralnim sredinama, dok ih je u urbanim sredinama znatno manje.

U dva regiona EU nisu zabeležene saobraćajne nesreće – Vale d’Oste u severnoj Italiji i u relativno malom, autonomnom regionu Sijudad de Seuta u Španiji. Osim ova dva izuzetka, najniže stope su primećene u urbanim sredinama, kao što su region glavnog grada Belgije, sa sedam nesreća na milion stanovnika, region Beča sa osam, Stokholma sa devet i severni nemački region Bremen sa devet.