Ruski električni SUV lansiran na domaće tržište

Ruski električni SUV lansiran na domaće tržište

Ruski proizvođač električnih vozila MotorInvest pokrenuo je proizvodnju svog najnovijeg SUV modela Evolute i-SKI, izvestile su u četvrtak RIA Novosti.

Vozilo, crossover SUV srednje veličine sa dometom od preko 500 km sa jednim punjenjem, sastavljaće MotorInvest u fabrici u Lipeckoj oblasti. Automobil je već dostupan za naručivanje, a cene se kreću od skoro 4 miliona rubalja (45.000 dolara), navodi se na veb lokaciji proizvođača.

MotorInvest je započeo proizvodnju električnih vozila u Rusiji u septembru 2022. Njegov brend Evolute takođe uključuje vozila kao što su i-Pro limuzina, i-JOI kompaktni krosover i i-VAN minivan. Svi automobili su bazirani na kineskim modelima proizvođača Dongfeng i Sokon.

Ruska kompanija je saopštila da očekuje da će prodati ukupno 7.500 automobila ove godine i 12.000 vozila 2024.

Do 2019. fabrika u Lipeckoj oblasti je sklapala automobile za kineske brendove Great Vall i Changan. Ima kapacitet da proizvede više od 100.000 električnih automobila godišnje.

Ruska automobilska industrija, koja se u velikoj meri oslanjala na investicije i opremu iz inostranstva, pretrpela je krizu prošle godine zbog egzodusa stranih proizvođača usred sankcija Zapada u vezi sa Ukrajinom.

Međutim, kineski brendovi su od tada popunili prazninu koju su napustili zapadni proizvođači automobila. Proizvodnja je nedavno pokrenuta u fabrici u ruskoj eksklavi Kalinjingrad, koja je ranije sklapala nemačke BMV-e i južnokorejske automobile Hiundai i Kia.

Još jedan ruski automobilski brend, legendarni Moskvič, takođe proizvodi električni kompaktni krosover SUV sa dometom od 410 km u bivšoj fabrici Renoa u Moskvi.