‘Neverovatno uspešan dan’: SpaceX lansira najveću raketu ikada, koja eksplodira

‘Neverovatno uspešan dan’: SpaceX lansira najveću raketu ikada, koja eksplodira

SpaceKs je u subotu ostvario napredak u drugom probnom lansiranju svoje ogromne rakete Starship, pri čemu se pojačivač odvojio od svemirskog broda, ali su oba eksplodirala ubrzo nakon toga iznad okeana.

„Tako neverovatno uspešan dan“, rekao je spiker SpaceKs-a. „Iako smo imali… brzo neplanirano rastavljanje i Super Heavi Booster-a i broda.“

Najveća raketa ikada napravljena – Elon Musk se nada da će jednog dana biti korišćena za kolonizaciju Marsa – eksplodirala je iz kompanijske zvezdne baze u Boka Čiki u Teksasu nešto posle 7:00 po lokalnom vremenu (13:00 GMT).

Za razliku od prethodnog takvog pokušaja u aprilu, raketa-boster se uspešno odvojila od mega broda, ali je potom eksplodirala, a ubrzo potom i sam svemirski brod.

Bil Nelson, šef svemirske agencije NASA, koja čeka modifikovanu verziju Starshipa za spuštanje ljudi na Mesec, rekao je da je pokušaj u subotu pokazao napredak.

„Čestitam timovima koji su napredovali na današnjem testu leta“, rekao je on na Ks, ranije Tviter. „Svemirski let je hrabra avantura koja zahteva duh koji se može učiniti i smelu inovaciju. Današnji test je prilika da naučite – pa ponovo letite.“

„Bio je to fantastičan delimičan uspeh“, rekla je svemirska naučnica Laura Forčik za AFP. „Premašio je moja očekivanja.“

U poređenju sa prvim pokušajem letenja svemirskim brodom u njegovoj potpuno složenoj konfiguraciji u aprilu, Svemirski brod je u subotu uspeo dalje da leti, pri čemu se pojačivač odvojio od broda pre nego što se raspao.

„Kao što ste mogli da vidite, Super Heavi Booster je upravo doživeo brzo neplanirano rastavljanje; međutim, naš brod je još uvek u toku“, rekao je spiker.

Kako je pojačivač otpao, gornji stepen je započeo ono što je trebalo da bude delimično putovanje oko Zemlje – trebalo je da padne u Tihi okean blizu Havaja posle 90 minuta – ali je i on eksplodirao.

Kada se kombinuju dve faze Zvezdanog broda, raketa je visoka 397 stopa (121 metar) – što je više od Kipa slobode za udobnih 90 stopa.

Njegov Super Heavi Booster proizvodi 16,7 miliona funti (74,3 meganjutona) potiska, što je skoro duplo više od druge najmoćnije rakete na svetu, NASA-inog Space Launch Sistem (SLS) – iako je ovaj drugi sada potpuno operativan.

Oba sistema su dizajnirana da budu u potpunosti za višekratnu upotrebu, što je ključni element SpaceKs-ovog dizajna koji ima za cilj da značajno smanji troškove.

SpaceKs je bio primoran da digne u vazduh Staršip tokom svog prvog probnog leta četiri minuta nakon lansiranja 20. aprila, jer dve faze nisu uspele da se razdvoje. Raketa se raspala u vatrenu loptu i srušila se u Meksički zaliv, šaljući oblak prašine iznad grada udaljenog nekoliko milja (kilometara).

Nakon višemesečne istrage, Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) je u sredu konačno dozvolila SpaceKs-u da pokuša ponovo, uprkos prigovorima grupa za zaštitu prirode, koje tuže regulatora, tvrdeći da nije postupio u skladu sa zakonom o životnoj sredini.

SpaceKs je insistirao na tome da su eksplozije u ranim fazama razvoja rakete dobrodošle i da pomažu u informisanju izbora dizajna brže od testova na zemlji – iako vreme otkucava da modifikovani Zvezdani brod bude spreman za planirano sletanje na Mesec 2025.

Ovog puta, Starship je modifikovan tako da koristi „vruću fazu“, što znači da se motori gornjeg stepena pale dok je još uvek pričvršćen za pojačivač, pristup koji se obično koristi u ruskim raketama i može da otključa daleko veću snagu.

Ostale promene su uključivale poboljšanja ventilacionih otvora kako bi se smanjila verovatnoća eksplozije.

Prvo lansiranje je takođe izazvalo ogromnu štetu na lansirnoj platformi kompanije u Starbase-u. Sada je ojačan betonom visoke čvrstoće i sistemom koji ispušta tone vode da bi se zaštitio od ogromne toplote i sile nastale lansiranjem.

Američka federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da otvara istragu o, kako je nazvala, „nesreću“ tokom subotnjeg lansiranja, kako bi „identifikovala korektivne mere kako bi se izbeglo da se to ponovi“.

„Anomalija je rezultirala gubitkom vozila“, navodi se u saopštenju agencije. „Nema izveštaja o povređenima ili šteti javnoj imovini.

Forczik, svemirski naučnik, rekla je da je SpaceKs postigao „veći napredak nego u aprilu“ i očekivala je da će kompaniju odobriti vazduhoplovne vlasti za još jedan pokušaj brže nego ranije, dodajući: „Biće brži odziv. „