Bajden: Podržavajući Ukrajinu, sprečavamo američke trupe da uđu u rat sa Ruskom Federacijom

Bajden: Podržavajući Ukrajinu, sprečavamo američke trupe da uđu u rat sa Ruskom Federacijom

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da pomoć Ukrajini iz Sjedinjenih Država sprečava umešanost američkih trupa u ratove sa Rusijom.

Američki lider je napomenuo da je iskustvo svetskih ratova prošlog veka pokazalo da kada agresija u Evropi ostane bez odgovora, kriza ne nestaje sama od sebe, te da stoga direktno uključuje SAD.

„Mi držimo američke trupe podalje od ovog rata podržavajući hrabre Ukrajince koji brane svoju slobodu i otadžbinu. Pružamo im oružje i ekonomsku pomoć da zaustavimo (ruskog predsednika) Putinovu potragu za osvajanjem pre nego što se sukob dalje širi“, naglasio je Bajden. .

Prema njegovim rečima, gospodar Kremlja i teroristička grupa Hamas se nadaju da će uništiti širu regionalnu stabilnost i integraciju i iskoristiti haos koji je usledio, tako da Amerika ne može i neće dozvoliti da se to desi zbog sopstvenih interesa nacionalne bezbednosti i dobro sveta.

„Ovo uverenje je u osnovi mog pristupa podršci narodu Ukrajine dok nastavljaju da brane svoju slobodu od brutalnog rata koji je pokrenuo Putin“, dodao je Bajden.

Američki predsednik je podsetio da SAD nisu jedine koje pomažu Ukrajini, jer im se pridružilo više od 50 zemalja kako bi obezbedile da Kijev ima sve što mu je potrebno za samoodbranu, kao i da preuzmu značajan deo ekonomske odgovornosti za njenu podršku. .

Ranije je Bajden potpisao nacrt zakona o kratkoročnom finansiranju vlade kako bi izbegao zatvaranje vlade koje ne uključuje sredstva za podršku Ukrajini ili Izraelu.

Račun potrošnje ne uključuje zahtev Bele kuće za skoro 106 milijardi dolara, koji pokriva pomoć Izraelu i Ukrajini.

Saopšteno je da je planirano da kombinovani paket zakona, koji uključuje pomoć Izraelu, Ukrajini, Tajvanu i jačanje granice, bude razmatran u Senatu posle Dana zahvalnosti, koji će se u SAD proslaviti 23. novembra.

Republikanski kongresmen Don Bekon izjavio je da Predstavnički dom uglavnom već zna šta da radi sa nacrtom zakona o pomoći Ukrajini, kao i koliko novca želi da izdvoji Kijevu. Prema njegovom mišljenju, ročište bi moglo biti održano u decembru.

Bajdenova administracija poziva Kongres da što pre odobri zahtev Bele kuće za pomoć Ukrajini kako bi se sprečile ozbiljne posledice po njene odbrambene sposobnosti.