Psi obolevaju od neobičnog respiratornog oboljenja u nekoliko američkih država

Psi obolevaju od neobičnog respiratornog oboljenja u nekoliko američkih država

Veterinarske laboratorije u nekoliko država istražuju neobičnu respiratornu bolest kod pasa i ohrabruju ljude da preduzmu osnovne mere predostrožnosti kako bi održali svoje ljubimce zdravim dok veterinari pokušavaju da utvrde od čega se životinje razbole.

Oregon, Kolorado i Nju Hempšir su među državama koje su videle slučajeve bolesti, koja je izazvala trajnu respiratornu bolest i upalu pluća i ne reaguje na antibiotike. Simptomi respiratorne bolesti kod pasa uključuju kašalj, kijanje, iscjedak iz nosa ili oka i letargiju. Neki slučajevi upale pluća brzo napreduju, čineći pse veoma bolesnim u roku od 24 do 36 sati.

Odeljenje za poljoprivredu Oregona dokumentovalo je više od 200 slučajeva bolesti od sredine avgusta. Podsticao je vlasnike kućnih ljubimaca da kontaktiraju svog veterinara ako im je pas bolestan i rekao državnim veterinarima da prijave slučajeve što je pre moguće. Agencija radi sa državnim istraživačima i Nacionalnom laboratorijom za veterinarsku službu Ministarstva poljoprivrede SAD kako bi otkrila šta uzrokuje bolesti.

Psi su uginuli, rekao je Kurt Vilijams, direktor laboratorije za veterinarsku dijagnostiku Oregon na Državnom univerzitetu Oregon. Ali bez jasnog načina da se definiše bolest ili da se testira na nju, rekao je da je teško dati broj o tome koliko je umrlo od teškog oblika infekcije.

Vilijams je imao jednostavnu poruku za vlasnike pasa: „Ne paničite“. Takođe je rekao da vlasnici pasa treba da se postaraju da njihovi ljubimci budu u toku sa vakcinama, uključujući i one koje štite od različitih respiratornih bolesti.

Laboratorije širom zemlje dele svoje nalaze dok pokušavaju da ukažu na krivca.

Dejvid Nidl, viši veterinarski patolog u laboratoriji za veterinarsku dijagnostiku u Nju Hempširu Univerziteta u Nju Hempširu, istražuje misterioznu bolest skoro godinu dana.

Njegova laboratorija i kolege u Univerzitetskom Habardovom centru za istraživanje genoma pregledali su uzorke pasa sa Roud Ajlenda, Nju Hempšira i Masačusetsa, a više njih će stići iz Oregona, Kolorada i verovatno drugih država.

Rekao je da njegov tim nije primetio veliki porast broja pasa koji umiru od bolesti, ali je ipak ohrabrio vlasnike kućnih ljubimaca da „smanje kontakt sa drugim psima“.