Razotkrivanje geoloških misterija Merkura: Glečeri soli, atmosfera i nove granice astrobiologije

Razotkrivanje geoloških misterija Merkura: Glečeri soli, atmosfera i nove granice astrobiologije

Naučnici sa Instituta za planetarnu nauku otkrili su dokaze o potencijalnim glečerima soli na Merkuru, otvarajući novu granicu u astrobiologiji otkrivanjem nestabilnog okruženja koje bi moglo odražavati uslove nastanjivanja koji se nalaze u ekstremnim krajevima Zemlje.

„Naše otkriće dopunjuju druga nedavna istraživanja koja pokazuju da Pluton ima glečere azota, što implicira da se fenomen glacijacije proteže od najtoplijih do najhladnijih granica u našem Sunčevom sistemu. Ove lokacije su od ključnog značaja jer identifikuju izloženosti bogatim hlapljivošću širom prostranstva višestrukih planetarni pejzaži“, rekao je Aleksis Rodrigez, vodeći autor rada „Merkurjeva skrivena prošlost: otkrivanje sloja kojim dominiraju nestabilni kroz karakteristike nalik glečeru i haotične terene“ koji se pojavljuje u časopisu Časopis o planetarnoj nauci.

Naučnici PSI Deborah Domingue, Brian Travis, Jeffrei S. Kargel, Oleg Abramov, John Veirich, Nicholas Castle i Frank Chuang su koautori rada.

„Ovi glečeri Merkura, različiti od Zemljinih, potiču iz duboko zakopanih isparljivih bogatih slojeva (VRL) izloženih udarima asteroida. Naši modeli snažno potvrđuju da je protok soli verovatno proizveo ove glečere i da su nakon postavljanja zadržali isparljive više od milijardu godina“, rekao je koautor Travis.

„Specifična jedinjenja soli na Zemlji stvaraju niše pogodne za stanovanje čak i u nekim od najsurovijih okruženja u kojima se javljaju, kao što je sušna pustinja Atakama u Čileu. Ovakav način razmišljanja nas navodi na razmišljanje o mogućnosti podzemnih područja na Merkuru koja bi mogla biti gostoljubivija od njegova oštra površina“.

„Ove oblasti bi potencijalno mogle da deluju kao ‘zone Zlatokose’ zavisne od dubine, analogno regionu oko zvezde gde bi postojanje tečne vode na planeti moglo da omogući život kakav poznajemo, ali u ovom slučaju fokus je na desnoj strani. dubina ispod površine planete, a ne prava udaljenost od zvezde“, rekao je Rodrigez.

„Ovo revolucionarno otkriće Merkurovih glečera proširuje naše razumevanje parametara životne sredine koji bi mogli da održe život, dodajući vitalnu dimenziju našem istraživanju astrobiologije koja je takođe relevantna za potencijalnu nastanjivost egzoplaneta sličnih Merkuru.

Ovo otkriće dovodi u pitanje dugogodišnji pogled na Merkur kao prvenstveno lišen isparljivih materija i jača razumevanje VRL-a, potencijalno skrivenih duboko ispod površine planete.

„Glečeri na Merkuru su obeleženi složenom konfiguracijom udubljenja koje formiraju široko rasprostranjene (i veoma mlade) sublimacione jame. Ove udubine pokazuju dubine koje čine značajan deo ukupne debljine glečera, što ukazuje na njihovo zadržavanje u velikoj meri isparljivog sastava .“

„Ove šupljine su upadljivo odsutne na okolnim podovima i zidovima kratera. Ovo zapažanje pruža koherentno rešenje za prethodno neobjašnjiv fenomen: korelaciju između šupljina i unutrašnjosti kratera. Predloženo rešenje pretpostavlja da nakupine udubljenja unutar kratera mogu da potiču iz zona VRL izloženosti izazvane udarima, čime se razjašnjava veza koja je dugo zbunjivala planetarne naučnike“, rekao je koautor Domingue.

„Centralna misterija u vezi sa Merkurom vrti se oko geneze njegovih glečera i haotičnih terena. Koji mehanizam je bio odgovoran za formiranje VRL? U našem istraživanju uvodimo model koji integriše nedavne podatke posmatranja kako bismo odgovorili na ovo pitanje. Borealis Haos, koji se nalazi u severnom polarnom regionu Merkura.“

„Ovu oblast karakterišu zamršeni obrasci dezintegracije, dovoljno značajni da izbrišu čitave populacije kratera, od kojih neki datiraju pre oko 4 milijarde godina. Ispod ovog urušenog sloja leži još drevnija, kraterirana paleo-površina, koja je ranije identifikovana kroz gravitacione studije. Suprotstavljanje fragmentovane gornje kore, koja sada formira haotičan teren, preko ove drevne površine otkrivene gravitacijom, sugeriše da su VRL postavljeni na vrhu već učvršćenog pejzaža“, rekao je Rodriguez.

„Ovi nalazi osporavaju preovlađujuće teorije o formiranju VRL-a koje su tradicionalno bile usredsređene na procese diferencijacije plašta, gde se minerali odvajaju u različite slojeve u unutrašnjosti planete. Umesto toga, dokazi sugerišu strukturu velikih razmera, verovatno proisteklu iz kolapsa prolaznog, vrućeg prvobitnog atmosfera na početku Merkurove istorije. Ovaj atmosferski kolaps se mogao desiti uglavnom tokom produženih noćnih perioda kada površina planete nije bila izložena intenzivnoj sunčevoj toploti.“

„Podvodno taloženje moglo je značajno da doprinese postavljanju Merkurovog VRL-a kojim dominira solju, označavajući značajno odstupanje od prethodnih teorija o ranoj geološkoj istoriji planete. U ovom scenariju, voda oslobođena vulkanskim degaziranjem možda je privremeno stvorila bazene ili plitka mora tečna ili superkritična voda (poput guste, veoma slane pare), omogućavajući naslagama soli da se talože.“

„Naknadni brzi gubitak vode u svemir i zarobljavanje vode u hidratisanim mineralima u kori ostavilo bi za sobom sloj kojim dominiraju minerali soli i gline, koji se progresivno gradio u debele naslage“, rekao je koautor Kargel.