Ponovno pokretanje pregleda za rano otkrivanje aneurizme trbušne aorte u Srbiji

Ponovno pokretanje pregleda za rano otkrivanje aneurizme trbušne aorte u Srbiji

Od ponedeljka, ponovno će početi pregledi za rano otkrivanje aneurizme trbušne aorte u nekoliko bolnica u Srbiji, uključujući Kruševac, Novi Pazar, Zaječar i Beograd, u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa. Ministarstvo zdravlja poziva građane starije od 50 godina da se prijave za skrining, s obzirom na povećan broj hitnih operacija ove vrste ove godine.

Klinika za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije već je izvršila 70 hitnih operacija od početka godine zbog pucanja aneurizme trbušne aorte, s posebnim naglaskom na 15 intervencija samo u julu. Kako bi se smanjila hitna stanja i omogućilo rano otkrivanje, organizuje se skrining u spomenutim bolnicama.

Dr Igor Končar sa Klinike za vaskularnu hirurgiju istakao je značaj ovakvih pregleda na lokalnom nivou. U prethodnoj pilot kampanji pregledano je oko 4.000 osoba, a njih 200 imalo je aneurizmu trbušne aorte, od kojih je 20 zahtevalo operaciju.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić apelovala je na građane, posebno one s istorijom oboljenja u porodici, da iskoriste priliku za pregled i izbegnu hitne situacije. Naglasila je da je planirana operacija bezbednija od hitne, te je pozvala na odgovorno ponašanje u vezi sa sopstvenim zdravljem.