Saobraćaj na pruzi Segedin-Subotica kreće krajem novembra

Saobraćaj na pruzi Segedin-Subotica kreće krajem novembra

Putnički saobraćaj na pruzi Segedin-Subotica kreće 28. novembra, napisao je na svojoj Fejsbuk stranici Janoš Lazar, mađarski ministar građevinarstva i saobraćaja.

„Ovo smo, između ostalog dogovorili na sastanku ministara saobraćaja i unutrašnjih poslova Mađarske i Srbije“, naveo je Janoš Lazar i dodao je zajednički cilj obe zemlje da se uspostavi takav vozni red koji će zadovoljiti potrebe stanovnika Segedina i Subotice, prenosi RTS .

Ministri građevinarstva i saobraćaja dve susedne zemlje Janoš Lazar i Goran Vesić su sa ministrima unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Bratislavom Gašićem i Šandorom Pinterom juče u Beogradu razgovarali o mogućnostima ubrzavanja prekograničnog saobraćaja za putnike, kao o produžetku radnog vremena na manjim graničnim prelazima i dogovarali modalitete obavljanja granične kontrole na budućoj brzoj pruzi Beograd-Budimpešta.

Pruga Subotica-Segedin, izgrađena 1869. godine, je u potpunosti modernizovana i elektrifikovana tokom 2021. i 2022. godine, a teretni saobraćaj krenuo je u avgustu 2022. godine.

Prvobitno je bilo najavljeno da će putnički saobraćaj krenuti 23. oktobra ove godine. Međutim, uspostavljanje putničkog saobraćaja odloženo je jer, kako je tada saopštio „Srbija voz“, na mađarskom delu pruge još nisu u potpunosti finalizovani završni radovi i sprovedena neophodna testiranja uređaja na samoj pruzi.