Kremlj: Putin tek treba da donese odluku o kandidovanju na izborima 2024.

Kremlj: Putin tek treba da donese odluku o kandidovanju na izborima 2024.

Ruski predsednik Vladimir Putin još nije odlučio da li će se kandidovati za peti predsednički mandat 2024. godine, rekao je u ponedeljak novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zvaničnik je komentarisao izveštaj ruskog poslovnog dnevnika Komersant, koji kaže da bi predsednik mogao da se kandiduje u martu. Nijedan drugi potencijalni kandidat do sada nije objavio ponudu.

„Još uvek nije doneta odluka o ovom pitanju“, rekao je Peskov i dodao da je „razumljivo privuklo više pažnje politikologa i eksperata“.

Na pitanje na Istočnom ekonomskom forumu u septembru da li će se kandidovati za još jedan mandat, ruski lider je odgovorio da će odlučiti kada bude određen datum narednih izbora.

Prema ruskim zakonima, predsednički izbori bi trebalo da se održe sredinom marta, ali se očekuje da Savet Federacije – gornji dom ruskog parlamenta – objavi tačan datum glasanja do decembra.

Putin je četiri puta biran za predsednika, a na toj funkciji je bio između 2000. i 2008. i od 2012. On ima pravo da se kandiduje za još dva mandata, 2024. i 2030. godine, zbog amandmana unetih u ruski ustav nakon referenduma 2020. godine.

Početkom oktobra, šef ruske Čečenske Republike Ramzan Kadirov predložio je preskakanje predsedničkih izbora sledeće godine zbog sukoba sa Ukrajinom. Čečenski lider je pohvalio Putinovo vođstvo i nazvao ga jedinom osobom koja je „sposobna da brani našu zemlju danas“.

Kremlj je, međutim, saopštio da će izbori biti održani po postojećem zakonu. Peskov je opisao Putina kao vodećeg političara u zemlji, dodajući da bi drugi kandidati mogli da se bore da uspešno konkurišu s njim.