Jermak poziva vodeće jevrejske organizacije u SAD da nastave da podržavaju Ukrajinu

Jermak poziva vodeće jevrejske organizacije u SAD da nastave da podržavaju Ukrajinu

U okviru radne posete Sjedinjenim Američkim Državama u sastavu ukrajinske delegacije koju predvodi prvi potpredsednik Vlade, ministarka ekonomije Julija Sviridenko, Andrij Jermak je održao sastanak sa liderima vodećih američkih jevrejskih organizacija.

Sastanku su prisustvovali izvršni direktor Nacionalne komisije za podršku evroazijskom jevrejstvu (NCSEJ) Mark Levin, šef NCSEJ Alen Kronštat, zamenik direktora NCSEJ Lesli Vajs, programski saradnik u NCSEJ Ezra Hes, direktor istraživanja međunarodnih odnosa Liga za borbu protiv klevete Aikan Erdemir, direktor za međunarodne poslove u američko-izraelskom komitetu za javne poslove Stiv Šnajder, direktor za međunarodna jevrejska pitanja, Američko-jevrejski komitet rabin Andrev Baker, izvršni direktor, Međunarodna jevrejska nevladina organizacija B’nai B’rith Daniel Mariaschin, zam. Predsednica za odnose sa javnošću, Jevrejske federacije Severne Amerike Karen Paikin Barall, izvršni direktor Hebrejskog društva za pomoć imigrantima Mark Hatfield i izvršni direktor Svetskog jevrejskog kongresa SAD i Severne Amerike Beti Erenberg.

Ukrajinsku stranu predstavljali su ambasadorka Ukrajine u SAD Oksana Markarova, savetnici šefa kabineta predsednika Darija Zarivna i Vladislav Vlasjuk.

Jermak je zahvalio američkim jevrejskim organizacijama na lojalnoj podršci Ukrajini koja se bori protiv ruske agresije, kao i na humanitarnoj pomoći koju pružaju ukrajinskim građanima. Šef kabineta predsednika je istakao doprinos američkih jevrejskih organizacija borbi protiv ruske propagande i antisemitizma.

„Sudbine naših naroda su istorijski povezane. I danas su povezane. Narodi Izraela i Ukrajine podjednako se bore za pravo da budu. I da budu svoji“, naglasio je Jermak.

On je napomenuo da osovina zla, koja uključuje Rusiju i Iran, kao i teroriste Hamasa, deluje na isti način, ubijajući decu i hvatajući civile, koristeći dronove kamikaze iranske proizvodnje za uništavanje energetske infrastrukture.

„Postoje novi izazovi sa kojima se suočavamo i svi znamo ko je najviše zainteresovan za pokretanje novih ratova. To su Iran, Rusija, Severna Koreja. Ukrajinci znaju šta su teroristički napadi na civile. Vidimo da ako agresori na kraju ne izgube u Ukrajini, nastaviće ovaj rat na drugom mestu“, uveren je šef kabineta predsednika.

Jermak je pozvao na dalju podršku i pomoć Ukrajini kako bi se ubrzala pobeda nad zajedničkim neprijateljem.

„Pobeda Ukrajine i uništavanje vojnog potencijala Rusije značiće rušenje planova agresora, smanjenje uticaja terorista širom sveta uopšte. Dakle, pomoći Ukrajini znači zaštititi slobodu i bezbednost svih ljudi na planete“, zaključio je šef Kancelarije.

Kako je ranije preneo Ukrinform, Jermak je sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom razgovarao o prioritetnim potrebama ukrajinskih odbrambenih snaga i pitanju sankcija Rusiji.