Nakon što je veliki požar zatvorio međudržavnu magistralu u Los Anđelesu, vozači su pozvani da koriste javni prevoz

Nakon što je veliki požar zatvorio međudržavnu magistralu u Los Anđelesu, vozači su pozvani da koriste javni prevoz

Vozači Los Anđelesa trebalo bi da očekuju gužve u saobraćaju na neodređeno vreme dok ekipe procenjuju koliku je štetu naneo besni požar koji je zatvorio veliku međudržavnu autoput u blizini centra grada, rekli su zvaničnici u nedelju.

Timovi za opasne materijale čistili su zapaljeni materijal ispod međudržavnog puta 10 kako bi napravili mesta za inženjere da se uvere da stubovi i paluba autoputa mogu da podrže 300.000 vozila koja obično putuju tom rutom dnevno, rekao je guverner Gevin Njusom na konferenciji za novinare.

„Zapamtite, ovo je istraga o uzroku kako se to dogodilo, kao i pitanje hazmat i strukturnog inženjeringa“, rekao je Nevsom. „Možete li da otvorite nekoliko traka? Možete li naknadno ugraditi stubove? Da li je paluba mosta netaknuta da bi se omogućilo da nekoliko traka ponovo ostane otvoreno?“

Njusom je rekao da će odgovaranje na ta pitanja biti „operacija 24-7“, ali zvaničnici još nisu mogli da ponude vremenski okvir kada bi se autoput mogao ponovo otvoriti.

Putnici na posao su pozvani da rade od kuće ili idu javnim prevozom do centra Los Anđelesa. Zatvaranje I-10 između ulice Alameda i avenije Santa Fe imaće talasne efekte na površinskim ulicama i drugim ključnim autoputevima, uključujući State Route 60 i Interstate 5, saopštila je kalifornijska patrola autoputeva.

Istraga o uzroku požara. Vatra je u subotu oko 00:20 harala kroz dva skladišta u industrijskoj zoni ispod autoputa, zapaljene gomile drvenih paleta, parkirani automobili i potporni stubovi za dalekovode visokog napona, rekla je šef vatrogasne službe Kristin M. Krouli. Nema izveštaja o povređenima.

Više od 160 vatrogasaca iz 26 kompanija reagovalo je na požar, koji se proširio na 8 hektara (3 hektara) – što je ekvivalent oko šest fudbalskih terena – i goreo je više od tri sata. Stubovi autoputa su ugljenisani i okrnjeni, dok su zaštitne ograde duž palube uvijene i pocrnele.

Njusom je u subotu popodne proglasio vanredno stanje i uputio Ministarstvo saobraćaja da zatraži pomoć od savezne vlade.

Guverner je u nedelju rekao da je država bila u sporu sa vlasnikom preduzeća za iznajmljivanje skladišta gde je požar izbio. Zakup je istekao, rekao je Njusom, a posao je kasnio dok je davao prostor u podzakup. „Ovo je lokacija za koju smo bili svesni, ovo je zakupac za koji smo bili svesni“, rekao je on.

Sekretar za saobraćaj Kalifornije Toks Omišakin rekao je da su skladišta ispod autoputeva uobičajena u celoj državi i širom zemlje. On je rekao da će praksa biti preispitana nakon požara.

Najmanje 16 beskućnika koji žive ispod autoputa evakuisano je i odvedeno u skloništa, rekla je gradonačelnica Karen Bas. Zvaničnici su rekli da nema neposrednih naznaka da je požar počeo u logoru.

Bas je rekao da dugoročni uticaj požara podseća na štetu od zemljotresa u Nortridžu koji je sravnio autoputeve 1994. godine.

„Nažalost, nema razloga da se misli da će se ovo završiti za nekoliko dana“, rekla je ona.