Zelenski zahvaljuje partnerima koji su pomogli Ukrajini u PVO

Zelenski zahvaljuje partnerima koji su pomogli Ukrajini u PVO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je svim partnerima koji su pomogli Ukrajini u sistemima protivvazdušne odbrane.

„Zahvaljujem svim našim partnerima koji su pomogli Ukrajini u protivvazdušnoj odbrani. To su različite zemlje: Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Francuska, Britanija, Norveška, Italija, Rumunija, Švedska, Holandija, Slovačka, Češka, Bugarska, Poljska, baltičke države i druge zemlje. Patriot, NASAMS, IRIS-T, RAVEN, Havk i drugi sistemi“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Zelenski je napomenuo da sada ne može otvoreno da govori o svemu, ali je ukrajinski nebeski štit već moćniji u odnosu na prošlu godinu. Ima veće mogućnosti, ali nažalost još uvek ne štiti u potpunosti celu teritoriju, rekao je on.

„I radimo na tome da bude još bolje. Svaka zemlja, svaki lider koji nam pomaže da ojačamo našu protivvazdušnu odbranu pomaže u zaštiti života. I pozivam sve Ukrajince, sve one čiji se glas čuje u svetu, naše novinare, sve one koji podržavaju Ukrajinu u svetu, da pomognu u jačanju odbrane. Da pomogne! Sposobni smo da prevaziđemo najteže izazove. Ali samo zajedno, u jedinstvu, kada brinemo jedni o drugima i kada milioni ljudi pomažu svojim braniocima i svojoj zemlji. Imperativ je da budemo ujedinjeni i zahvalni“, naglasio je Zelenski.

Kako je preneo Ukrinform, Zelenski je 9. novembra rekao da ukrajinske vlasti svakodnevno rade sa svim partnerima na nabavci sistema protivvazdušne odbrane za Ukrajinu kako bi se praktično svake nedelje pojačala snaga ukrajinskog nebeskog štita.