Raskol u glavnoj opozicionoj partiji Grčke

Raskol u glavnoj opozicionoj partiji Grčke

Glavna opoziciona partija u Grčkoj, Siriza, doživela je ozbiljan raskol kada je levičarska frakcija „Kišobran“ objavila da se odvaja, optužujući nedavno izabranog lidera stranke, Stefanosa Kaselakisa, za napuštanje osnovnih levičarskih ideologija u korist „desničarskog populizma“.

Frakcija „Kišobran“, predvođena bivšim ministrom finansija Euklidom Cakalotosom, optužila je Kaselakisa za „trumpovsku praksu i desničarski populizam“. Ova podela sledi nakon snažnog poraza Sirize na izborima od strane konzervativne stranke Nova demokratija.

Stefanos Kaselakis, koji je nedavno izabran za lidera, suočavao se s unutrašnjim kritikama unutar stranke, posebno od strane Kišobran frakcije. Pokušavajući sprovesti promene, on je predložio proterivanje tri istaknuta člana Kišobran frakcije, bivših ministara. Ova odluka izazvala je sukobe unutar stranke, a Kaselakis je najavio da će o pitanju proterivanja raspisati referendum među članovima stranke.

Podela je postala neizbežna, a rasprave i nesuglasice na stranačkim sastancima rezultirale su oštrim izjavama i optužbama. Očekuje se da će Kišobran frakcija, zajedno sa svojim liderom Cakalotosom, formirati novu levičarsku političku stranku. Ovo dodatno slabi poziciju Sirize u grčkom političkom pejzažu.

Siriza je bila na vlasti od 2015. do 2019. godine, a njen snažan poraz od strane Nove demokratije označio je početak unutrašnjih trzavica i pokušaja restrukturiranja stranke. Raskol i formiranje novih političkih entiteta dodatno komplikuju političku scenu u Grčkoj.