Naručivanje aviona vrednih milijarde dolara očekuje se na Dubai Airshow-u

Naručivanje aviona vrednih milijarde dolara očekuje se na Dubai Airshow-u

Na otvaranju Dubai Airshow-a u ponedeljak, avioprevoznici sa Bliskog istoka navodno su spremni naručiti desetine milijardi dolara vredne dugolinijske avione, dok se Emirates suočava sa novom konkurencijom. Emirates planira obnavljanje poverenja u odloženi Boeing 777X, dok će, prema izvorima iz industrije, domaćini Emirates i niskobudžetni FlyDubai dati svoj pečat na ovom događaju.

Očekuje se da će narudžbine uključivati nekoliko desetina Boeing 777X aviona, uprkos neizvesnosti oko rasporeda najvećeg dvomotornog aviona na svetu. Emirates, najveći svetski korisnik širokotrupnih mlaznjaka, razmatra i modele poput Boeing 787 i Airbus A350. FlyDubai, niskobudžetni rođak, planira naručivanje dodatnih Boeing 737 MAKS aviona.

Osim toga, turski Turkish Airlines pregovara o kupovini do 355 aviona Airbusa, a najava te kupovine mogla bi se desiti tokom Airshow-a. Ova moguća velika narudžbina pojačava konkurenciju na izložbi, dok se saudijska kompanija Rijad Er može odlučiti za narudžbu uskotrupnih aviona.

Dubai Airshow je drugi najveći svetski događaj u vazduhoplovstvu, a očekuje se da će aviokompanije širom sveta pregovarati o kupovini nekih 700-800 novih mlaznjaka, uključujući i najveće modele, kako obnavljaju svoje flote nakon izazova pandemije.