Rusija će ograničiti samo VPN usluge koje predstavljaju ‘pretnju’ po bezbednost

Rusija će ograničiti samo VPN usluge koje predstavljaju ‘pretnju’ po bezbednost

Rusija planira da blokira određene virtuelne privatne mreže (VPN) i protokole za koje komisija eksperata smatra da predstavljaju pretnju, javila je državna novinska agencija RIA pozivajući se na prepisku Ministarstva za digitalnu tehnologiju, piše Rojters.

Potražnja za VPN uslugama je porasla nakon što je Rusija ograničila pristup nekim zapadnim društvenim medijima nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio vojnicima da uđu u Ukrajinu u februaru 2022.

Ruski zakon iz 2017. obavezao je provajdere VPN tehnologije da sarađuju sa ruskim vlastima i da ograniče pristup sadržaju koji je Rusija zabranila ili će sami biti zabranjeni.

Mnoge VPN usluge su i dalje u širokoj upotrebi širom Rusije i postojala je javna debata među zakonodavcima o tome koliko dalje treba ići u blokiranju VPN usluga koje i dalje dozvoljavaju pristup zabranjenim informacijama, ali i nizu drugih informacija.

RIA je citirala odgovor digitalnog ministarstva na obraćanje poslanika Antona Tkačeva koji je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, planova da se u suštini blokiraju svi VPN-ovi, što je korak za koji je rekao da bi povećao pritisak na Ruse tako što će ih isključiti da koriste neke jednostavne kućne aparate .

„Na osnovu odluke stručne komisije… može se izvršiti filtracija određenih VPN usluga i VPN protokola na mobilnoj komunikacionoj mreži za inostrani saobraćaj koji je identifikovan kao pretnja“, navodi RIA Ministarstvo.

RIA je saopštila da je ministarstvo saopštilo da se zaobilaženje ograničenja određenih informacija smatra pretnjom.